Суб'єкт господарювання: Товариство з обмеженою відповідальністю "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат"
Ідентифікатор суб'єкта господарювання 36601298
[104000-2] Звіт незалежного аудитора
Інформація про аудиторський звіт
Найменування суб'єкта аудиторської діяльності

ТОВ "БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА"

Код ЄДРПОУ суб'єкта аудиторської діяльності

30373906

Номер реєстрації у Реєстрі аудиторів та суб'єктів аудиторської діяльності

2091

Вебсторінка суб'єкта аудиторської діяльності

https://bakertilly.ua/

Номер та дата договору на проведення аудиту

Договору про надання аудиторських послуг №151/23 від 5 жовтня 2023 року

Звіт незалежного аудитора

Належний адресат:

Учасникам Товариства з обмеженою відповідальністю «Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат»

 

Думка

 

Ми провели аудит фінансової звітності Товариства з обмеженою відповідальністю "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат" (далі – "Товариство"), що складається зі звіту про фінансовий стан на 31 грудня 2023 року, звіту про сукупний дохід, прибуток або збиток, звіту про зміни у власному капіталі, звіту про рух грошових коштів за рік, що закінчився зазначеною датою, та приміток до фінансової звітності, включаючи стислий виклад значущих облікових політик.

На нашу думку, фінансова звітність, що додається, відображає достовірно, в усіх суттєвих аспектах, фінансовий стан Товариства на 31 грудня 2023 р. та його фінансові результати і грошові потоки за рік, що закінчився зазначеною датою, відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності ("МСФЗ") та, в усіх суттєвих аспектах, відповідає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" № 996-XIV щодо складання фінансової звітності.

 

Основа для думки

 

Ми провели аудит відповідно до Міжнародних стандартів аудиту ("МСА"). Нашу відповідальність згідно з цими стандартами викладено в розділі "Відповідальність аудитора за аудит фінансової звітності" нашого звіту. Ми є незалежними по відношенню до Товариства згідно з прийнятим Радою з Міжнародних стандартів етики для бухгалтерів ("РМСЕБ") Міжнародним Кодексом Етики Професійних Бухгалтерів (включаючи Міжнародні стандарти незалежності) ("Кодекс РМСЕБ") та етичними вимогами, застосовними в Україні до нашого аудиту фінансової звітності, а також виконали інші обов’язки з етики відповідно до цих вимог та Кодексу РМСЕБ. Ми вважаємо, що отримані нами аудиторські докази є достатніми і прийнятними для використання їх як основи для нашої думки.

 

Суттєва невизначеність, що стосується безперервності діяльності

 

Ми звертаємо увагу на Розділ "Розкриття інформації про невизначеності щодо здатності суб'єкта господарювання продовжувати діяльність на безперервній основі" Примітки [810000] "Корпоративна інформація та Звіт про відповідність вимогам МСФЗ" в фінансовій звітності, який вказує на те, що з 24 лютого 2022 року діяльність Товариства зазнає негативного впливу від військового вторгнення Російської федерації в Україну, що триває. Керівництво Товариства оцінило, що збройний конфлікт становить загрозу для операцій з видобутку залізної руди та щодо здатності Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі, через непередбачувану тривалість та масштаби подальших подій та обставин, які знаходяться поза контролем Товариства. Як зазначено в Примітці [810000], ці події або умови, разом з іншими питаннями, наведеними в Примітці [810000], вказують, що існує суттєва невизначеність, що може поставити під значний сумнів здатність Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі. Нашу думку не було модифіковано щодо даного питання.

 

Пояснювальний параграф – Концентрація операцій з пов’язаними сторонами

 

Ми звертаємо увагу на Примітку [818000] "Пов’язана сторона" до фінансової звітності, яка свідчить про значну концентрацію операцій Товариства з пов'язаними сторонами. Нашу думку не було модифіковано щодо даного питання.

 

Інша інформація

 

Управлінський персонал несе відповідальність за іншу інформацію. Інша інформація складається з інформації, яка міститься в Звіті про управління за 2023 рік, підготовленому у відповідності до вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та інших застосовних законодавчих і нормативних вимог, але не містять фінансової звітності та нашого звіту аудитора щодо неї. Очікується, що Звіт про управління за 2023 рік буде наданий нам після дати цього звіту аудитора.

Наша думка щодо фінансової звітності не поширюється на іншу інформацію та ми не робимо висновок з будь-яким рівнем впевненості щодо цієї іншої інформації.

У зв’язку з нашим аудитом фінансової звітності нашою відповідальністю є ознайомитися з іншою інформацією зазначеною вище, та при цьому розглянути, чи існує суттєва невідповідність між іншою інформацією та фінансовою звітністю або нашими знаннями, отриманими під час аудиту, або чи ця інша інформація виглядає такою, що містить суттєве викривлення.

Коли ми ознайомимося з іншою інформацією, якщо ми дійдемо висновку, що вона містить суттєве викривлення, нам потрібно буде повідомити інформацію про це питання тим, кого наділено найвищими повноваженнями.

 

Відповідальність управлінського персоналу та тих, кого наділено найвищими повноваженнями, за фінансову звітність

 

Управлінський персонал несе відповідальність за складання і достовірне подання фінансової звітності відповідно до МСФЗ і вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" щодо складання фінансової звітності та за таку систему внутрішнього контролю, яку управлінський персонал визначає потрібною для того, щоб забезпечити складання фінансової звітності, що не містить суттєвих викривлень внаслідок шахрайства або помилки.

При складанні фінансової звітності управлінський персонал несе відповідальність за оцінку здатності Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі, розкриваючи, де це застосовано, питання, що стосуються безперервності діяльності, та використовуючи припущення про безперервність діяльності як основи для бухгалтерського обліку, окрім випадків, коли управлінський персонал або планує ліквідувати Товариство чи припинити діяльність, або не має інших реальних альтернатив цьому.

Ті, кого наділено найвищими повноваженнями, несуть відповідальність за нагляд за процесом фінансового звітування Товариства.

 

Відповідальність аудитора за аудит фінансової звітності

 

Нашими цілями є отримання обґрунтованої впевненості, що фінансова звітність в цілому не містить суттєвого викривлення внаслідок шахрайства або помилки, та випуск звіту аудитора, що містить нашу думку. Обґрунтована впевненість є високим рівнем впевненості, проте не гарантує, що аудит, проведений відповідно до МСА, завжди виявить суттєве викривлення, коли воно існує. Викривлення можуть бути результатом шахрайства або помилки; вони вважаються суттєвими, якщо окремо або в сукупності, як обґрунтовано очікується, вони можуть впливати на економічні рішення користувачів, що приймаються на основі цієї фінансової звітності.

Виконуючи аудит відповідно до МСА, ми використовуємо професійне судження та професійний скептицизм протягом усього завдання з аудиту. Крім того, ми:

- ідентифікуємо та оцінюємо ризики суттєвого викривлення фінансової звітності внаслідок шахрайства чи помилки, розробляємо й виконуємо аудиторські процедури у відповідь на ці ризики, а також отримуємо аудиторські докази, що є достатніми та прийнятними для використання їх як основи для нашої думки. Ризик невиявлення суттєвого викривлення внаслідок шахрайства є вищим, ніж для викривлення внаслідок помилки, оскільки шахрайство може включати змову, підробку, навмисні пропуски, неправильні твердження або нехтування заходами внутрішнього контролю;
-
отримуємо розуміння заходів внутрішнього контролю, що стосуються аудиту, для розробки аудиторських процедур, які б відповідали обставинам, а не для висловлення думки щодо ефективності системи внутрішнього контролю Товариства;
-
оцінюємо прийнятність застосованих облікових політик та обґрунтованість облікових оцінок і відповідних розкриттів інформації, зроблених управлінським персоналом;
-
доходимо висновку щодо прийнятності використання управлінським персоналом припущення про безперервність діяльності як основи для бухгалтерського обліку та, на основі отриманих аудиторських доказів, доходимо висновку, чи існує суттєва невизначеність щодо подій або умов, що може поставили під значний сумнів здатність Товариства продовжувати свою діяльність на безперервній основі. Якщо ми доходимо висновку щодо існування такої суттєвої невизначеності, ми повинні привернути увагу в нашому звіті аудитора до відповідних розкриттів інформації у фінансовій звітності або, якщо такі розкриття інформації є неналежними, модифікувати свою думку. Наші висновки ґрунтуються на аудиторських доказах, отриманих до дати нашого звіту аудитора. Втім майбутні події або умови можуть примусити Товариство припинити свою діяльність на безперервній основі;
-
оцінюємо загальне подання, структуру та зміст фінансової звітності включно з розкриттями інформації, а також те, чи показує фінансова звітність операції та події, що покладені в основу її складання, так, щоб досягти достовірного подання.

Ми повідомляємо тим, кого наділено найвищими повноваженнями, разом з іншими питаннями інформацію про запланований обсяг та час проведення аудиту та суттєві аудиторські результати, включаючи будь-які суттєві недоліки заходів внутрішнього контролю, виявлені нами під час аудиту.

 

 

 

 

 

Підписи, дата та адреси
ПІБ ключового партнера з аудиту

Юлія Гуменюк, Номер реєстрації аудитора у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності: № 100794

Найменування суб'єкта аудиторської діяльності

ТОВ «БЕЙКЕР ТІЛЛІ УКРАЇНА»

Дата аудиторського звіту 2024-06-06
Місцезнаходження суб'єкта аудиторської діяльності

м. Київ, Україна

[110000] Загальна інформація про фінансову звітність
Розкриття загальної інформації про фінансову звітність

Дата затвердження фінансової звітності 6 червня 2024 року.

Назва суб'єкта господарювання, що звітує, або інші засоби ідентифікації

Товариство з обмеженою відповідальністю "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат"

Ідентифікаційний код юридичної особи

36601298

Дата кінця звітного періоду

2023-12-31

Період, який охоплюється фінансовою звітністю

Рік, що закінчується 31 грудня 2023 року

Опис валюти подання

Валюта подання звітності відповідає функціональній валюті, якою є національна валюта України – гривня.

Рівень округлення, використаний у фінансовій звітності

Звітність складено у тисячах гривень, округлених до цілих

[210000] Звіт про фінансовий стан, поточні/непоточні
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Активи
Непоточні активи
Основні засоби 76,518 77,031
Нематеріальні активи за винятком гудвілу 918 1,109
Інші непоточні нефінансові активи 42,134 28,572
Загальна сума непоточних активів 119,570 106,712
Поточні активи
Поточні запаси 8,464 8,350
Торговельна та інша поточна дебіторська заборгованість 239,148 296,932
Поточні податкові активи, поточні 1,889 2,690
Інші поточні фінансові активи 155,331
Інші поточні нефінансові активи 3,941 12,762
Грошові кошти та їх еквіваленти 4,755 125,117
Загальна сума поточних активів за винятком непоточних активів або груп вибуття, класифікованих як утримувані для продажу або утримувані для виплат власникам 258,197 601,182
Загальна сума поточних активів 258,197 601,182
Загальна сума активів 377,767 707,894
Власний капітал та зобов'язання
Власний капітал
Статутний капітал 2,530,132 2,453,338
Нерозподілений прибуток (3,910,089) (3,374,028)
Емісійний дохід 21,330 21,330
Загальна сума власного капіталу (1,358,627) (899,360)
Зобов'язання
Поточні зобов'язання
Торговельна та інша поточна кредиторська заборгованість 11,284 8,733
Поточні податкові зобов'язання, поточні 7,701 961
Інші поточні фінансові зобов'язання 1,717,409 1,597,560
Загальна сума поточних зобов'язань за винятком зобов'язань, включених до груп вибуття, класифікованих як утримувані для продажу 1,736,394 1,607,254
Загальна сума поточних зобов'язань 1,736,394 1,607,254
Загальна сума зобов'язань 1,736,394 1,607,254
Загальна сума власного капіталу та зобов'язань 377,767 707,894
[310000] Звіт про сукупний дохід, прибуток або збиток, за функцією витрат
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Прибуток або збиток
Прибуток (збиток)
Дохід від звичайної діяльності 448
Собівартість реалізації (225)
Валовий прибуток 223
Інші доходи 11,241 19,175
Адміністративні витрати (94,352) (67,345)
Інша витрата (242,708) (2,081,524)
Інші прибутки (збитки) (61,342) (288,940)
Прибуток (збиток) від операційної діяльності (387,161) (2,418,411)
Фінансові доходи 10,481 3,841
Фінансові витрати (159,381) (12)
Прибуток (збиток) до оподаткування (536,061) (2,414,582)
Прибуток (збиток) від діяльності, що триває (536,061) (2,414,582)
Прибуток (збиток) (536,061) (2,414,582)
[520000] Звіт про рух грошових коштів, непрямий метод
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Грошові потоки від (для) операційної діяльності
Прибуток (збиток) (536,061) (2,414,582)
Коригування для узгодження прибутку (збитку)
Коригування фінансових витрат 148,900 (3,829)
Коригування зменшення (збільшення) запасів (114) 1,274
Коригування зменшення (збільшення) торговельної дебіторської заборгованості 97 445,648
Коригування зменшення (збільшення) іншої операційної дебіторської заборгованості 50,751 (62,534)
Коригування збільшення (зменшення) торговельної кредиторської заборгованості 3,160 (22,043)
Коригування збільшення (зменшення) іншої операційної кредиторської заборгованості 6,131 (3,471)
Коригування витрат на амортизацію 13,115 11,708
Коригування збитку від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), визнаного у прибутку чи збитку 225,922 2,063,483
Коригування нереалізованих збитків (прибутків) від курсових різниць 61,342 358,756
Коригування збитків (прибутків) від вибуття непоточних активів 364 (11,272)
Інші коригування, для яких грошовим впливом є інвестиційний чи фінансовий грошовий потік 14
Загальна сума коригувань для узгодження прибутку (збитку) 509,682 2,777,720
Чисті грошові потоки від (використані у) діяльності (26,379) 363,138
Проценти отримані 10,481 3,841
Чисті грошові потоки від операційної діяльності (використані в операційній діяльності) (15,898) 366,979
Грошові потоки від (для) інвестиційної діяльності
Надходження від продажу основних засобів 98 207,243
Придбання основних засобів (198,463) (337,231)
Придбання нематеріальних активів (167) (217)
Проценти сплачені (16,378) (35,159)
Чисті грошові потоки від інвестиційної діяльності (використані в інвестиційній діяльності) (214,910) (165,364)
Грошові потоки від (для) фінансової діяльності
Надходження від запозичень 96,840
Погашення запозичень (46,840)
Виплати за орендними зобов'язаннями (40,328) (21,228)
Інші надходження (вибуття) грошових коштів 196,794 (170,000)
Чисті грошові потоки від фінансової діяльності (використані у фінансовій діяльності) 109,626 (94,388)
Чисте збільшення (зменшення) грошових коштів та їх еквівалентів до впливу змін валютного курсу (121,182) 107,227
Вплив змін валютного курсу на грошові кошти та їх еквіваленти
Вплив змін валютного курсу на грошові кошти та їх еквіваленти 820 2,489
Чисте збільшення (зменшення) грошових коштів та їх еквівалентів після впливу змін валютного курсу (120,362) 109,716
Грошові кошти та їх еквіваленти на початок періоду 125,117 15,401
Грошові кошти та їх еквіваленти на кінець періоду 4,755 125,117
[610000] Звіт про зміни у власному капіталі
тис. грн
Поточний звітний період Примітки Власний капітал
Статутний капітал Емісійний дохід Нерозподілений прибуток
Звіт про зміни у власному капіталі
Власний капітал на початок періоду 2,453,338 21,330 (3,374,028) (899,360)
Зміни у власному капіталі
Сукупний дохід
Прибуток (збиток) (536,061) (536,061)
Загальна сума сукупного доходу (536,061) (536,061)
Збільшення (зменшення) через інші зміни, власний капітал 76,794 76,794
Загальна сума збільшення (зменшення) власного капіталу 76,794 (536,061) (459,267)
Власний капітал на кінець періоду 2,530,132 21,330 (3,910,089) (1,358,627)
тис. грн
Порівняльний звітний період Примітки Власний капітал
Статутний капітал Емісійний дохід Нерозподілений прибуток
Звіт про зміни у власному капіталі
Власний капітал на початок періоду 2,453,338 21,330 (959,446) 1,515,222
Зміни у власному капіталі
Сукупний дохід
Прибуток (збиток) (2,414,582) (2,414,582)
Загальна сума сукупного доходу (2,414,582) (2,414,582)
Загальна сума збільшення (зменшення) власного капіталу (2,414,582) (2,414,582)
Власний капітал на кінець періоду 2,453,338 21,330 (3,374,028) (899,360)
[800100] Примітки - Підкласифікації активів, зобов'язань та власного капіталу
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного року
Підкласифікації активів, зобов'язань та капіталу
Основні засоби
Земля та будівлі
Земля 3,119 3,119
Будівлі 40,991 43,519
Загальна сума землі та будівель 44,110 46,638
Машини 8,484 10,515
Транспортні засоби
Автомобілі 17,509 11,205
Загальна сума транспортних засобів 17,509 11,205
Пристосування та приладдя 6,415 7,498
Незавершені капітальні вкладення в основні засоби 1,175
Загальна сума основних засобів 76,518 77,031
Нематеріальні активи та гудвіл
Нематеріальні активи за винятком гудвілу
Комп'ютерне програмне забезпечення 263 454
Незавершені капітальні вкладення в нематеріальні активи 655 655
Загальна сума нематеріальних активів за винятком гудвілу 918 1109
Загальна сума нематеріальних активів та гудвілу 918 1,109
Торговельна та інша поточна дебіторська заборгованість
Поточна торговельна дебіторська заборгованість 1,132 1,235
Інша поточна дебіторська заборгованість 238,016 295,697
Загальна сума торговельної та іншої поточної дебіторської заборгованості 239,148 296,932
Категорії фінансових активів
Кредити та дебіторська заборгованість 239,148 452,263
Загальна сума фінансових активів 239,148 452,263
Класи поточних запасів
Поточна сировина і поточні виробничі допоміжні матеріали
Поточна сировина 5,127 5,173
Загальна сума поточної сировини і поточних допоміжних виробничих запасів 5,127 5,173
Поточні запасні частини 2,307 2,087
Поточне паливо 522 585
Інші поточні запаси 508 505
Загальна сума поточних запасів 8,464 8,350
Грошові кошти та їх еквіваленти
Грошові кошти
Залишки на рахунках в банках 4,755 125,117
Загальна сума грошових коштів 4,755 125,117
Загальна сума грошових коштів та їх еквівалентів 4,755 125,117
Позики
Поточні позики та поточна частина непоточних запозичень
Поточні позики 1,675,275
Загальна сума поточних запозичень та поточної частини непоточних запозичень 1,675,275
Загальна сума запозичень 1,675,275
Торговельна та інша поточна кредиторська заборгованість
Поточна торговельна кредиторська заборгованість 8,283 5,123
Поточна кредиторська заборгованість перед пов'язаними сторонами 557
Інша поточна кредиторська заборгованість 3,001 3,053
Загальна сума торговельної та іншої поточної кредиторської заборгованості 11,284 8,733
Чисті активи (зобов'язання)
Активи 377,767 707,894
Зобов'язання (1,736,394) (1,607,254)
Чисті активи (зобов'язання) (1,358,627) (899,360)
Чисті поточні активи (зобов'язання)
Поточні активи 258,197 601,182
Поточні зобов'язання (1,736,394) (1,607,254)
Чисті поточні активи (зобов'язання) (1,478,197) (1,006,072)
[800200] Примітки - Аналіз доходів та витрат
Дохід від звичайної діяльності
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Дохід від надання послуг 448
Дохід від інших послуг 448
Загальна сума доходу від звичайної діяльності 448
Суттєві доходи та витрати
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Часткове списання (сторнування часткового списання) основних засобів
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку чи збитку, основні засоби 226,987 2,002,358
Сторнування збитку від зменшення корисності, визнаного у прибутку чи збитку, основні засоби 14,406
Чисті часткові списання (сторнування часткових списань) основних засобів 212,581 2,002,358
Збиток від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), торгівельна дебіторська заборгованість
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку чи збитку, торгівельна дебіторська заборгованість 25,871 35,638
Сторнування збитку від зменшення корисності, визнаного у прибутку чи збитку, торговельна дебіторська заборгованість (37,072)
Чистий збиток від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), визнаний у прибутку чи збитку, торгівельна дебіторська заборгованість (11,201) 35,638
Збиток від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), визнаний у складі прибутку чи збитку, кредити та аванси
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку або збитку, кредити та аванси 25,415 25,486
Сторнування збитку від зменшення корисності, визнаного у складі прибутку або збитку, кредити та аванси (873)
Збиток від зменшення корисності (сторнування збитку від зменшення корисності), визнаний у складі прибутку чи збитку, кредити та аванси 24,542 25,486
Прибутки (збитки) від вибуття основних засобів
Прибутки від вибуття основних засобів (442) 11,549
Чисті прибутки (збитки) від вибуття основних засобів (442) 11,549
Прибуток (збиток), що виникає від різниці між балансовою вартістю погашеного фінансового зобов'язання та сплаченої компенсації 14
Інші фінансові витрати 4 12
Процентні витрати 159,377
Процентні доходи (витрати) (159,381) (12)
Витрати на збут та адміністративні витрати 94,352 67,345
Орендний дохід 10,958 6,917
Витрати за характером
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Сировина та витратні матеріали використані 2,600 2,806
Витрати на послуги 34,091 14,907
Витрати на оплату професійних послуг 34,091 14,907
Класи витрат на виплати працівникам
Короткострокові витрати на виплати працівникам
Заробітна плата 28,728 29,230
Внески на соціальне забезпечення 4,335
Загальна сума короткострокових витрат на виплати працівникам 33,063 29,230
Загальна сума витрат на виплати працівникам 33,063 29,230
Амортизація матеріальних та нематеріальних активів та збитки від зменшення корисності (сторнування збитків від зменшення корисності), які визнаються у прибутку або збитку
Амортизаційні витрати
Амортизаційні витрати 12,906 11,708
Витрати на амортизацію нематеріальних активів 209
Загальна сума амортизаційних витрат 13,115 11,708
Загальна сума амортизації і збитків від зменшення корисності (сторнування збитків від зменшення корисності), визнаних у прибутку або збитку 13,115 11,708
Витрати на сплату податку за винятком витрат на податок на прибуток 1,378 205
Інші витрати 46,406 21,882
Загальна сума витрат, за характером 130,653 80,738
Сукупний дохід від діяльності, що триває, та припиненої діяльності
тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Сукупний дохід від діяльності, що триває (536,061) (2,414,582)
Загальна сума сукупного доходу (536,061) (2,414,582)
[800600] Примітки - Перелік облікових політик
Опис облікової політики щодо фінансових активів, доступних для продажу

Фінансові активи

 

Усі визнані фінансові активи оцінюються у подальшому повністю або за амортизованою вартістю, або за справедливою вартістю, у залежності від класифікації фінансових активів.

 

Класифікація фінансових активів

 

Боргові інструменти, які відповідають наступним критеріям, надалі оцінюються за амортизованою вартістю (ця категорія є найбільш характерною для Компанії):

 

• фінансовий актив утримується в рамках бізнес-моделі, метою якої є утримання фінансових активів для одержання договірних грошових потоків; та

• договірні умови фінансового активу генерують у певні дати грошові потоки, котрі є суто виплатами основної суми та процентів на непогашену частку основної суми.

 

Боргові інструменти, які відповідають зазначеним нижче умовам, оцінюються у подальшому за справедливою вартістю через інший сукупний дохід:

 

• фінансовий актив утримується в рамках бізнес-моделі, мета якої досягається як шляхом одержання договірних грошових потоків коштів, так і шляхом продажу фінансових активів; та

• договірні умови фінансового активу генерують у певні дати грошові потоки, котрі є суто виплатами основної суми та процентів на непогашену частку основної суми.

За умовчанням усі інші фінансові активи оцінюються у подальшому за справедливою вартістю через прибуток або збиток.

 

Фінансові активи, які обліковуються за амортизованою вартістю, у подальшому оцінюються із використанням методу ефективної відсоткової ставки і підлягають зменшенню корисності.

 

Метод ефективної відсоткової ставки є методом розрахунку амортизованої вартості боргового інструмента та розподілу доходів з відсотків протягом відповідного періоду.

 

Амортизована вартість фінансового активу є сумою, за якою фінансовий актив оцінюється на момент первісного визнання, за вирахуванням виплат основної суми, плюс накопичена амортизація із використанням методу ефективної відсоткової ставки щодо будь-якої різниці між цією первісною сумою та сумою на момент погашення, скоригованої на будь-який резерв під збитки. Валова балансова вартість фінансового активу є амортизованою вартістю фінансового активу до коригування на будь-який резерв під збитки.

 

Зменшення корисності фінансових активів

 

Компанія визнає резерв на покриття очікуваних кредитних збитків для всіх боргових інструментів, які не утримуються як такі, що оцінюються за справедливою вартістю через прибуток або збиток. Очікувані кредитні збитки оцінюються як різниця між усіма грошовими потоками, належними для отримання Компанією згідно з договорами, та всіма грошовими потоками, які Компанія передбачає отримати, дисконтовані за первісною ефективною відсотковою ставкою. Сума очікуваних кредитних збитків оновлюється на кожну звітну дату для відображення змін у кредитному ризику з моменту первісного визнання відповідного фінансового інструмента.

 

Для дебіторської заборгованості Компанія застосовує спрощений підхід до розрахунку очікуваних кредитних збитків. Відповідно, Компанія не відстежує зміни у кредитному ризику, але замість цього визнає резерв під збитки на основі очікуваних кредитних збитків за весь строк дії фінансових інструментів на кожну звітну дату. Компанія визначила матрицю забезпечення, яка базується на історичному досвіді понесення кредитних збитків, скоригованому із використанням прогнозних факторів, характерних для конкретних дебіторів та економічного середовища.

 

Для всіх інших фінансових інструментів Компанія визнає очікувані кредитні збитки за весь строк дії фінансових інструментів, коли відбулося істотне збільшення кредитного ризику з моменту первісного визнання. Однак, якщо кредитний ризик від фінансового інструмента не збільшився істотно з моменту первісного визнання, Компанія оцінює збиток на покриття збитків від цього фінансового інструмента у сумі, яка дорівнює 12-місячним кредитним.

 

Очікувані кредитні збитки за весь строк дії фінансових інструментів являють собою очікувані кредитні збитки, що виникають унаслідок усіх можливих подій дефолту протягом очікуваного строку дії фінансового інструмента. І навпаки, 12-місячні очікувані кредитні збитки являють собою частину очікуваних кредитних збитків за весь строк дії фінансових інструментів, які, як очікується, виникнуть у результаті подій дефолту за фінансовим інструментом, що є можливими протягом 12 місяців після звітної дати.

 

Істотне збільшення кредитного ризику

 

Під час оцінки того, чи зазнав кредитний ризик за фінансовим інструментом істотного збільшення з моменту первісного визнання, Компанія порівнює ризик настання дефолту за фінансовим інструментом на звітну дату із ризиком настання дефолту за фінансовим інструментом на дату первісного визнання. Під час здійснення такої оцінки Компанія бере до уваги як кількісну, так і якісну обґрунтовано необхідну та підтверджувану інформацію, включно з історичним досвідом та прогнозною інформацією, що може бути одержана без надмірних витрат або зусиль.

 

Незалежно від результату зазначеної вгорі оцінки Компанія передбачає, що кредитний ризик за фінансовим активом збільшився істотно з моменту первісного визнання, коли виплати за договором прострочені більше ніж на 30 днів, якщо тільки у Компанії немає обґрунтовано необхідної та підтверджуваної інформації, яка вказує на протилежне.

 

Визначення дефолту

 

Компанія визначає, що дефолт настав, коли актив прострочений більше ніж на 90 днів, якщо тільки у Компанії немає обґрунтованої та підтверджуваної інформації, що доводить доцільність застосування критерію з більшою тривалістю прострочення.

 

Фінансовий актив вважається таким, що зазнав зменшення корисності у результаті дії кредитного ризику, коли відбулися одна або більше подій, які мають негативний вплив на очікувані майбутні грошові потоки від фінансового активу. Докази зменшення корисності у результаті дії кредитного ризику включають наявні дані про такі події:

 

(a) значні фінансові труднощі емітента або позичальника;

(б) порушення умов договору, на кшталт дефолту або прострочення виплат;

(в) надання кредитором(ами) позичальника поступки(ок), із економічних чи договірних причин, у зв’язку з фінансовими труднощами позичальника, можливість надання яких в іншому випадку кредитор(и) не розглядав(ли) би(б);

(г) зростання ймовірності оголошення позичальником банкрутства або іншої фінансової реорганізації; або

(ґ) зникнення активного ринку для цього фінансового активу внаслідок фінансових труднощів.

 

Політика списання

 

Компанія списує фінансовий актив, коли існує інформація, яка вказує на те, що дебітор зазнав значних фінансових труднощів і не існує реалістичної перспективи щодо його відшкодування, наприклад, коли дебітора визнали як такого, що підлягає ліквідації або він розпочав процедури банкрутства, або, у випадку з торговою та іншою дебіторською заборгованістю, суми заборгованості прострочені більше ніж на три роки, у залежності від того яка дата настане раніше. Списані фінансові активи можуть продовжувати вважатися такими, що підлягають стягненню згідно з процедурами відшкодування Компанії, з урахуванням юридичних консультацій, коли необхідно.

Опис облікової політики щодо витрат на позики

Витрати на позики, які безпосередньо стосуються придбання, будівництва або виробництва активів, для підготовки яких до їхнього використання за призначенням або продажу потрібен істотний період часу, капіталізуються як частина вартості відповідних активів. Усі інші витрати на позики відносяться на витрати у тому періоді, в якому вони були понесені. Витрати на позики включають відсотки та інші витрати, які несе підприємство у зв’язку із запозиченням коштів.

 

Політика Компанії передбачає капіталізацію витрат на позики для усіх кваліфікованих активів, для яких будівництво розпочалось на або після 1 січня 2009 року.

 

Витрати на позики можуть включати курсові різниці, які виникають із позик, отриманих в іноземній валюті, у тій мірі, в якій вони вважаються коригуванням витрат на відсотки.

Опис облікової політики щодо незавершеного будівництва

Незавершене будівництво та невстановлене обладнання

 

Активи у процесі будівництва капіталізуються як окремий компонент основних засобів. До незавершеного будівництва та невстановленого обладнання належить вартість будівельних робіт, вартість інженерних робіт, інші прямі витрати, відповідна частка накладних витрат та витрат на позики для довгострокових будівельних проектів, якщо виконуються певні критерії визнання. Після завершення вартість будівництва переводиться до складу відповідної категорії основних засобів. Незавершене будівництво та невстановлене обладнання не амортизується до тих пір, поки будівництво відповідних активів не буде завершене, і вони не будуть введені в експлуатацію.

Опис облікової політики щодо відстроченого податку на прибуток

Відстрочені податки визнаються щодо тимчасових різниць на звітну дату між податковими базами активів та зобов’язань, які використовуються для розрахунку оподатковуваного прибутку, та їхньою балансовою вартістю для цілей фінансової звітності.

 

Відстрочені податкові зобов’язання визнаються для всіх оподатковуваних тимчасових різниць, за виключенням випадків коли:

 

• відстрочене податкове зобов’язання виникає у результаті первісного визнання гудвілу або активу чи зобов’язання в операції, яка не є об’єднанням підприємств і, на час операції, не впливає ані на обліковий прибуток, ані на оподатковуваний прибуток або збиток;

• стосовно оподатковуваних тимчасових різниць, пов’язаних з інвестиціями у дочірні, асоційовані підприємства та частки у спільних підприємствах, коли строки сторнування тимчасових різниць можна контролювати та існує вірогідність, що не відбудеться сторнування тимчасових різниць у найближчому майбутньому. Відстрочені податкові активи визнаються для всіх тимчасових різниць, які підлягають вирахуванню, та переносяться на майбутні періоди щодо невикористаних податкових кредитів та невикористаних податкових збитків у тій мірі, в якій існує вірогідність отримання достатнього оподатковуваного прибутку, за рахунок якого можна буде реалізувати тимчасові різниці, які підлягають вирахуванню, та перенесені на майбутні періоди невикористані податкові кредити та невикористані податкові збитки, за виключенням випадків коли:

 

• відстрочений податковий актив, який стосується тимчасової різниці, яка підлягає вирахуванню, виникає у результаті первісного визнання активу або зобов’язання в операції, яка не є об’єднанням підприємств і, на час операції, не впливає ані на обліковий прибуток, ані на оподатковуваний прибуток або збиток;

• стосовно оподатковуваних тимчасових різниць, які підлягають вирахуванню, пов’язаних з інвестиціями у дочірні, асоційовані підприємства та частки у спільних підприємствах, відстрочені податкові активи визнаються лише у тій мірі, в якій існує вірогідність того, що відбудеться сторнування тимчасових різниць у найближчому майбутньому, і оподатковуваного прибутку буде достатньо для реалізації тимчасових різниць.

 

Балансова вартість відстрочених податкових активів переглядається на кожну звітну дату і зменшується у тій мірі, в якій більше не існує вірогідності для отримання достатнього оподатковуваного прибутку, який би дозволив реалізувати усі або частину відстрочених податкових активів. Невизнані відстрочені податкові активи переоцінюються на кожну звітну дату і визнаються у тій мірі, в якій існує вірогідність того, що майбутній оподатковуваний прибуток дозволить відшкодувати відстрочені податкові активи.

 

Відстрочені податкові активи та зобов’язання оцінюються за ставками оподаткування, які, як очікується, будуть застосовуватись у році, в якому актив буде реалізовано або зобов’язання погашено на основі ставок оподаткування (та податкових законів), які набули чинності або фактично набули чинності на кінець звітного періоду.

 

Відстрочені податки, які стосуються статей, визнаних поза межами прибутку або збитку, визнаються поза межами прибутку або збитку. Статті відстрочених податків визнаються згідно з відповідними операціями або у складі інших сукупних доходів, або безпосередньо у власному капіталі.

 

Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання взаємно зараховуються, якщо існує юридично закріплене право зараховувати поточні податкові активи за рахунок поточних зобов’язань з податку на прибуток, і відстрочені податки стягуються із того самого об’єкта оподаткування тим самим податковим органом.

Опис облікової політики щодо визнання фінансових інструментів

Фінансові активи та фінансові зобов’язання визнаються у звіті про фінансовий стан Компанії, коли Компанія стає стороною договірних відносин за відповідним фінансовим інструментом. Фінансові активи та фінансові зобов’язання Компанії представлені грошовими коштами та їхніми еквівалентами, дебіторською заборгованістю, кредитами і позиками, за якими нараховуються відсотки, зобов’язаннями за договорами фінансової оренди, а також торговою та іншою кредиторською заборгованістю.

 

Фінансові активи та фінансові зобов’язання первісно оцінюються за справедливою вартістю. Витрати на здійснення операції, які безпосередньо стосуються придбання або випуску фінансових активів та фінансових зобов’язань (окрім фінансових активів та фінансових зобов’язань за справедливою вартістю, із відображенням переоцінки у складі прибутку або збитку), додаються до або вираховуються зі справедливої вартості фінансових активів або фінансових зобов’язань, відповідно, на момент первісного визнання. Витрати на здійснення операції, які безпосередньо стосуються придбання фінансових активів або фінансових зобов’язань, які оцінюються за справедливою вартістю, із відображенням переоцінки у складі прибутку або збитку, визнаються негайно у складі прибутку або збитку.

Опис облікової політики щодо визначення компонентів грошових коштів та їх еквівалентів

Грошові кошти та короткострокові депозити у звіті про фінансовий стан включають грошові кошти на рахунках в банках та у касі, а також короткострокові депозити із первісним терміном погашення до трьох місяців. Для цілей звіту про рух грошових коштів грошові кошти та їхні еквіваленти включають грошові кошти та короткострокові депозити, як вказано вгорі, за виключенням непогашених банківських овердрафтів.

 

Грошові кошти та еквіваленти також включають забезпечення під банківські акредитиви з терміном очікуваного погашення до 3х місяців.

 

Грошове забезпечення під банківські акредитиви з терміном погашення, що перевищує 3 місяці з дати відкриття, класифікуються у складі статті "Інші поточні фінансові активи", та не входять до складу грошових коштів та еквівалентів. Компанія відображає списання\використання забезпечення під такі акредитиви у звіті про рух грошових коштів як інші надходження\видатки від фінансової діяльності.

Опис облікової політики щодо витрат, пов'язаних з довкіллям

Законодавство з охорони навколишнього середовища в Україні знаходиться у процесі розвитку, і позиція державних органів щодо його застосування постійно переглядається.

 

Резерв, якщо такий є, формується стосовно витрат, які стосуються чинного стану, спричиненого діяльністю минулих років, і який не стосується поточних або майбутніх прибутків для визнання зобов’язання у тому році, в якому виявляються відповідні умови. Оцінка зобов’язань базується на поточних правових вимогах та зобов’язаннях і визначається на основі чинних технічних стандартів. Фактичні результати можуть відрізнятися від оцінок, зроблених на відповідну дату.

Опис облікової політики щодо витрат

Собівартість реалізації, яка стосується тієї самої операції, визнається одночасно з відповідними доходами. Також, визнаються витрати включно з гарантіями та іншими витратами, які мають бути понесені після доставки товарів і вартість яких можна визначити достовірно.

 

 

Опис облікової політики щодо витрат на розвідку та оцінку

Витрати, понесені стосовно розвідки та оцінки потенційних покладів залізної руди, включно з отриманням ліцензій, необхідних для виконання цих робіт, капіталізуються і визнаються в складі основних засобів або нематеріальних активів у залежності від характеру таких витрат. Витрати, пов’язані із розвідувальним бурінням, дослідженням та аналізом даних розвідки, та витрати на попередні техніко-економічні дослідження включаються до складу матеріальних активів, а витрати, пов’язані з отриманням ліцензій, включаються до складу нематеріальних активів.

 

Діяльність з розвідки та оцінки запасів передбачає пошук корисних копалин, визначення технічної обґрунтованості та оцінку рентабельності видобутку знайдених ресурсів.

 

До витрат на розвідку та оцінку належать такі витрати, які безпосередньо стосуються:

• дослідження та аналізу наявних даних розвідки;

• проведення геологічних досліджень, розвідувального буріння та взяття проб;

• збирання даних розвідки за допомогою проведення топографічних, геохімічних та геофізичних досліджень;

• риття розвідувальних траншей та взяття проб;

• визначення та вивчення обсягу та якості запасів;

• складання попередніх та основних техніко-економічних досліджень.

 

Витрати на розвідувальні роботи і оцінку капіталізуються при значній впевненості в реалізації проекту, коли є значна ймовірність, що в майбутньому Компанія отримає економічні вигоди.

 

Капіталізовані витрати на розвідувальні роботи і оцінку перевіряються на предмет зменшення корисності у випадку, якщо факти та обставини припускають, що їхня балансова вартість може перевищити їхню очікувану вартість відшкодування. У випадку з нерозробленими родовищами основою для перевірки на предмет зменшення корисності можуть бути лише попередньо оцінені запаси. У деяких випадках нерозроблені родовища розглядаються як продовження родовищ залізної руди, які наразі розробляються. Передбачається, що вони будуть розроблені і почнуть експлуатуватись після виснаження наявних запасів руди.

 

Витрати на розвідку та оцінку більше не мають класифікуватись як такі, коли не є очевидними техніко-економічна обґрунтованість та оцінка рентабельності добування знайдених ресурсів. Перед рекласифікацією у витрати на розробку, необхідно провести оцінку зменшення корисності активів розвідки та оцінки та визнати будь-який збиток від зменшення корисності.

Опис облікової політики щодо фінансових інструментів

Фінансові активи та фінансові зобов’язання визнаються у звіті про фінансовий стан Компанії, коли Компанія стає стороною договірних відносин за відповідним фінансовим інструментом. Фінансові активи та фінансові зобов’язання Компанії представлені грошовими коштами та їхніми еквівалентами, дебіторською заборгованістю, кредитами і позиками, за якими нараховуються відсотки, зобов’язаннями за договорами фінансової оренди, а також торговою та іншою кредиторською заборгованістю.

 

Фінансові активи та фінансові зобов’язання первісно оцінюються за справедливою вартістю. Витрати на здійснення операції, які безпосередньо стосуються придбання або випуску фінансових активів та фінансових зобов’язань (окрім фінансових активів та фінансових зобов’язань за справедливою вартістю, із відображенням переоцінки у складі прибутку або збитку), додаються до або вираховуються зі справедливої вартості фінансових активів або фінансових зобов’язань, відповідно, на момент первісного визнання. Витрати на здійснення операції, які безпосередньо стосуються придбання фінансових активів або фінансових зобов’язань, які оцінюються за справедливою вартістю, із відображенням переоцінки у складі прибутку або збитку, визнаються негайно у складі прибутку або збитку.

Опис облікової політики щодо фінансових зобов'язань

Первісне визнання та оцінка

 

До фінансових зобов’язань Компанії належать торгова та інша кредиторська заборгованість, кредити і позики, за якими нараховуються відсотки, а також зобов’язання за договорами фінансової оренди.

 

Усі фінансові зобов’язання первісно визнаються за справедливою вартістю і у подальшому оцінюються за амортизованою вартістю із використанням методу ефективної відсоткової ставки.

 

Метод ефективної відсоткової ставки являє собою метод розрахунку амортизованої вартості фінансового зобов’язання і розподілу витрат з відсотків протягом відповідного періоду. Ефективна відсоткова ставка являє собою ставку, яка точно дисконтує очікувані майбутні виплати грошових коштів (включно з усіма комісіями за договорами сплаченими або отриманими, які становлять невід’ємну частину ефективної відсоткової ставки, витратами на здійснення операції та іншими преміями або дисконтами) протягом очікуваного строку використання фінансового зобов’язання або, коли доцільно, коротшого періоду до амортизованої вартості фінансового зобов’язання.

 

Припинення визнання фінансових зобов’язань

 

Компанія припиняє визнавати фінансові зобов’язання тоді і тільки тоді, коли зобов’язання Компанії виконані, анульовані або спливає строк їхнього виконання. Різниця між балансовою вартістю фінансового зобов’язання, визнання якого було припинене, і компенсацією сплаченою або до виплати визнається у складі прибутку або збитку.

 

Коли Компанія обмінює із чинним кредитором один борговий інструмент на інший з суттєво відмінними умовами, такий обмін обліковується як погашення первісного фінансового зобов’язання і визнання нового фінансового зобов’язання. Подібним чином Компанія обліковує значну модифікацію умов чинного зобов’язання або його частини як погашення первісного фінансового зобов’язання та визнання нового зобов’язання. Передбачається, що умови вважаються суттєво відмінними, якщо дисконтована теперішня вартість грошових потоків за новими умовами, включно з будь-якими виплаченими комісіями, за вирахуванням будь-яких комісій, що були одержані та дисконтовані за первісною ефективною відсотковою ставкою, відрізняються, принаймні, на 10 відсотків від дисконтованої теперішньої вартості залишкових грошових потоків за первісним фінансовим зобов’язанням. Якщо модифікація не є значною, різниця між: (1) балансовою вартістю зобов’язання до модифікації; та (2) теперішньою вартістю грошових потоків після модифікації повинна визнаватись у складі прибутку або збитку як прибуток або збиток у результаті модифікації.

Опис облікової політики щодо переведення іноземної валюти

Операції в іноземних валютах первісно відображаються Компанією за спот-курсами обміну відповідних функціональних валют на дату, на яку відповідна операція вперше кваліфікується до визнання.

 

Монетарні активи та зобов’язання, деноміновані в іноземних валютах, перераховуються у функціональну валюту за спот-курсами обміну, які діяли на звітну дату.

 

Різниці, які виникають у результаті погашення або перерахунку монетарних статей, визнаються у складі прибутку або збитку.

 

Немонетарні статті, які оцінюються за історичною вартістю в іноземній валюті, перераховуються із використанням курсів обміну валют станом на дати первісних операцій.

Опис облікової політики щодо функціональної валюти

Виходячи з економічної сутності відповідних подій та обставин, які стосуються Компанії, функціональною валютою Компанії була визначена українська гривня, яка також є валютою подання фінансової звітності Компанії. Це означає, що операції у валютах, які відрізняються від української гривні, вважаються операціями в іноземних валютах.

Опис облікової політики щодо зменшення корисності нефінансових активів

Компанія здійснює оцінку на кожну звітну дату, чи існують будь-які ознаки того, що актив зазнав зменшення корисності. Якщо будь-які такі ознаки існують або коли для активу вимагається щорічне тестування на предмет зменшення корисності, Компанія оцінює суму відшкодування активу або одиниці, яка генерує грошові кошти. Сума відшкодування активу є більшою з двох величин: справедливої вартості активу або одиниці, яка генерує грошові кошти, за вирахуванням витрат на продаж одиниці, яка генерує грошові кошти, та вартості під час використання, і визначається для окремого активу, якщо тільки актив не генерує надходження грошових коштів, які є, в основному, незалежними від потоків грошових коштів від інших активів або груп активів. Коли балансова вартість активу або одиниці, яка генерує грошові кошти, перевищує їхню суму відшкодування, актив вважається таким, що зазнав зменшення корисності і списується до його суми відшкодування.

 

При розрахунку вартості під час використання очікувані майбутні потоки грошових коштів дисконтуються до їхньої теперішньої вартості із використанням ставки дисконтування до оподаткування, яка відображає поточні ринкові оцінки вартості грошей у часі та ризики, характерні для даного активу. Під час визначення справедливої вартості, за вирахуванням витрат на здійснення продажу, використовується відповідна модель оцінки. Ці розрахунки підкріплюються за рахунок коефіцієнтів оцінки, даних про котирувані ціни на акції дочірніх підприємств, які знаходяться у вільному обороті, або інших доступних показників справедливої вартості.

 

Збитки від зменшення корисності діяльності, яка продовжується, включно зі зменшенням корисності запасів, визнаються у звіті про сукупні доходи у тих категоріях витрат, які відповідають функції активу, який зазнав зменшення корисності.

 

Для активів, за виключенням гудвілу, на кожну звітну дату здійснюється оцінка стосовно наявності будь-яких ознак того, що раніше визнані збитки від зменшення корисності можуть більше не існувати або зменшились. Якщо такі ознаки існують, Компанія оцінює суму відшкодування активу або одиниці, яка генерує грошові кошти.

 

Раніше визнаний збиток від зменшення корисності сторнується лише тоді, коли відбулася зміна у припущеннях, використаних для визначення суми відшкодування активу з моменту останнього визнання збитку від зменшення корисності. Сторнування має обмежений характер, так щоб балансова вартість активу не перевищувала суму його відшкодування або не перевищувала балансову вартість, яка була б визначена, за вирахуванням зносу, якби жодного збитку від зменшення корисності не було визнано щодо цього активу у попередні роки. Таке сторнування визнається у звіті про сукупні доходи.

Опис облікової політики щодо податку на прибуток

Активи та зобов’язання з поточного податку на прибуток за поточний та попередні періоди оцінюються у сумі, яку передбачається відшкодувати від або сплатити податковим органам. Ставки оподаткування і податкове законодавство, які використовуються для розрахунку суми податку є тими що діяли або фактично діяли на звітну дату.

Опис облікової політики щодо нематеріальних активів та гудвілу

Нематеріальні активи, включно з ліцензіями на добування корисних копалин, які отримує Компанія і які мають обмежені строки корисного використання, оцінюються на момент первісного визнання за первісною вартістю. Первісна вартість нематеріальних активів, отриманих в операції об’єднання підприємств, є їхньою справедливою вартістю станом на дату придбання. Після первісного визнання нематеріальні активи відображаються за первісною вартістю, за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності, якщо такі є. Створені власними силами нематеріальні активи, за виключенням капіталізованих витрат на розробку, не капіталізуються, а витрати відображаються у звіті про сукупні доходи того періоду, в якому були понесені відповідні витрати.

 

Нематеріальні активи, окрім гудвілу, в основному, включають комп’ютерне програмне забезпечення, яке амортизується на прямолінійній основі протягом очікуваних строків корисного використання активів. Період і метод амортизації для нематеріальних активів із обмеженими строками корисного використання переглядаються, як мінімум, на кінець кожного звітного періоду.

Опис облікової політики щодо процентних доходів та процентних витрат

Для усіх фінансових інструментів, які оцінюються за амортизованою вартістю, доходи або витрати з відсотків відображаються із використанням ефективної відсоткової ставки, яка є ставкою, яка точно дисконтує очікувані майбутні надходження або виплати грошових коштів протягом очікуваного строку дії фінансового інструмента або коротшого періоду, якщо застосовується, до чистої балансової вартості фінансового активу або зобов’язання. Доходи з відсотків включаються до складу фінансових доходів у звіті про сукупні доходи.

Опис облікової політики щодо статутного капіталу

Чисті активи  які належать учасникам

 

Згідно з чинним українським законодавством та у відповідності до статутних документів Компанії, чисті активи Компанії, які належать учасникам  можуть бути викуплені за грошові кошти на запит учасників Компанії. Зобов’язання Компанії із викупу часток учасників призводить до виникнення фінансового зобов’язання у розмірі теперішньої вартості суми викупу, навіть якщо це зобов’язання залежить від можливості учасників реалізувати свої права. Не виявляється можливим визначити справедливу вартість цього зобов’язання, оскільки не відомі строки та факт виходу учасників із Компанії.

 

Для практичних цілей Компанія оцінює зобов’язання  подане у статті чистих активів, які належать учасникам  за балансовою вартістю чистих активів Компанії. У випадку якщо існує чистий дефіцит  у учасників не виникає обов’язкового до виконання зобов’язання щодо поповнення дефіциту, оскільки, за певних умов  вони можуть вдатися до ліквідації. Відповідно, чистий дефіцит, який належить учасникам  класифікується як власний капітал.

 

Випущений капітал

 

Компанія визначає розмір випущеного капіталу як  номінальну вартість часток учасників, виражених у національній валюті України. Збільшення випущеного капіталу Компанії допускається лише після внесення всіма учасниками своїх вкладів у повному обсязі у відповідності до заявленого розміру згідно Протоколу зборів учасників.

Опис облікової політики щодо оренди

Ідентифікація оренди

 

У момент укладення договору Компанія визначає чи є договір в цілому або його окремі компоненти договором оренди. Договір в цілому або його окремі компоненти є договором оренди, якщо за цим договором передається право контролювати користування ідентифікованим активом (базовим активом) протягом певного періоду часу в обмін на компенсацію.

 

Для того, щоб договір містив оренду, необхідно, щоб одночасно виконувались наступні три умови:

 

• у договорі є ідентифікований актив;

• договір передає Компанії право отримувати в основному всі економічні вигоди від використання активу протягом періоду використання;

• договір передає Компанії право керувати використанням активу.

 

Державний акт на право постійного користування землею визнається договором оренди, оскільки виконуються всі три необхідні умови:

 

• земельна ділянка конкретно визначена (є ідентифікований актив);

• Компанія має право отримувати практично всі вигоди від використання земельної ділянки;

• Компанія визначає спосіб використання земельної ділянки. Обмеження щодо цільового призначення є захисним правом та не позбавляє Компанію права керувати використанням активу.

 

Для договорів оренди у вигляді актів постійного користування землею Компанія визначає строк оренди як нескінчений (так само як для землі у власності). Компанія проводить повторну оцінку того, чи є договір в цілому або його окремі компоненти договором оренди, тільки в разі зміни умов даного договору.

Компанія як орендар

 

Компанія є стороною договорів оренди як орендар щодо, крім іншого, наступного:

 

a) земельних ділянок, в тому числі земельних ділянок під будівлями та спорудами,

б) будівель для виробничих та офісних площ,

в) транспортних засобів,

г)  виробничого обладнання.

 

Оренда визнається, оцінюється та подається відповідно до МСФЗ 16 "Оренда".

 

На основі застосовуваної облікової політики Компанія відображає актив у формі права користування та орендні зобов'язання на дату початку оренди за всіма договорами оренди, що передбачають право контролювати використання ідентифікованих активів протягом періоду часу. Дата початку оренди - це дата, коли базовий актив стає доступним для використання орендарем. На початку дії договору Компанія оцінює чи є договір орендою, або чи містить договір оренду.

 

Активи у формі права користування

 

Компанія визнає активи у формі права користування на дату початку оренди (тобто на дату, коли базовий актив буде доступний для користування). На дату початку оренди активи у формі права користування оцінюються за собівартістю. Собівартість активів у формі права користування включає суму визнаних орендних зобов’язань, понесені первісні прямі витрати, орендні платежі, здійснені станом на, або до дати початку оренди, за вирахуванням отриманих стимулів до оренди, витрати на відновлення.

 

Після дати початку оренди активи у формі права користування оцінюються за собівартістю за вирахуванням накопиченої амортизації та збитків від зменшення корисності і коригуються на будь-яку переоцінку орендних зобов'язань.

 

Активи у формі права користування, як правило, амортизуються протягом меншого із строків -  строку очікуваного корисного використання активу чи строку оренди на прямолінійній основі. Якщо наприкінці строку оренди до Компанії переходить право власності на орендований актив чи якщо Компанія обґрунтовано впевнена що скористається можливістю його придбання, актив у формі права користування амортизується протягом очікуваного строку корисного використання базового активу.

 

Активи у формі права користування також тестуються на предмет знецінення. Відповідна облікова політика представлена в Розділі "Зменшення корисності нефінансових активів" данної примітки.

 

Орендні зобов’язання

 

На дату початку оренди Компанія визнає орендні зобов’язання, оцінені за теперішньою вартістю орендних платежів, що мають бути здійснені протягом строку оренди. Орендні платежі включають фіксовані платежі за вирахуванням будь-яких стимулів до оренди, що підлягають отриманню, змінні орендні платежі, які залежать від індексу або ставки, і суми, які, як очікується, будуть сплачені за гарантіями ліквідаційної вартості. До орендних платежів також входить ціна виконання можливості придбання, якщо Компанія обґрунтовано впевнена у тому, що вона скористається такою можливістю та платежі в рахунок штрафів за припинення оренди, якщо строк оренди передбачає реалізацію орендарем можливості припинити оренду.

 

Змінні орендні платежі, які не залежать від індексу чи ставки, визнаються витратами у тому періоді, коли настає подія чи умова, що зумовлює такий платіж.

 

При обчисленні теперішньої вартості орендних платежів Компанія застосовує припустиму ставку відсотка в оренді. Якщо таку ставку не можна легко визначити, що, як правило, застосовується до оренди Компанії, то Компанія застосовує ставку додаткових запозичень – ставку відсотка, яку Компанія сплатила б, щоб позичити на подібний строк та з подібним забезпеченням, кошти, які необхідні для того, щоб отримати актив, за вартістю подібний до активу у формі права користування за подібних економічних умов.

 

Строк оренди, визначений Компанією, включає:

 

- невідмовний період за договором оренди;

- періоди, які охоплює можливість продовження оренди, якщо Компанія обґрунтовано впевнена у тому, що реалізує таку можливість;

- періоди, які охоплює можливість припинити оренду, якщо Компанія обґрунтовано упевнена у тому, що вона не реалізує таку можливість.

 

Після дати початку оренди сума орендних зобов'язань збільшується, щоб відобразити проценти за орендними зобов'язаннями (з використанням методу ефективної процентної ставки), і зменшується для відображення здійснених орендних платежів. Крім того, балансова вартість орендних зобов'язань переглядається в разі модифікації, зміни строку оренди, зміни орендних платежів або зміни оцінки покупки базового активу.

 

Компанія переоцінює орендні зобов'язання (і вносить відповідне коригування у відповідний актив у формі права користування), коли:

 

• Змінився строк оренди або відбулася зміна в оцінці реалізації можливості продовження оренди (в цьому випадку орендне зобов'язання переоцінюється шляхом дисконтування переглянутих орендних платежів з використанням переглянутої ставки дисконту);

• Орендні платежі змінилися через зміну індексу або ставки, або ринкової ставки, чи через перегляд по суті фіксованих орендних платежів, у цьому випадку орендні зобов'язання переоцінюються шляхом дисконтування переглянутих орендних платежів, використовуючи незмінену ставку дисконту (якщо тільки зміна орендних платежів не пов'язана зі зміною плаваючої процентної ставки, у цьому випадку використовується переглянута ставка дисконту);

• Договір оренди змінився, але модифікація оренди не вважається окремою орендою (в цьому випадку орендне зобов'язання переоцінюється шляхом дисконтування переглянутих орендних платежів з використанням переглянутої ставки дисконту).

 

Орендне зобов’язання подано окремим рядком у звіті про фінансовий стан. Компанія відображає відсотки за орендними зобов'язаннями в складі фінансових витрат в звіті про сукупні доходи.

 

У звіті про рух грошових коштів платежі в рахунок основної та процентної частки орендного зобов’язання представлені в рамках фінансової діяльності.

 

Зобов'язання з оренди земель гірничодобувного призначення

 

Такі зобов'язання стосуються угод про користування землями гірничодобувного призначення, які не підпадають під сферу застосування МСФЗ 16 "Оренда".

 

Майбутні зобов'язання щодо умовних орендних платежів

 

Ці зобов'язання включають майбутні грошові потоки, які залежать від нефіксованих ставок, пов'язаних з довгостроковою частиною оренди землі, яка не використовуються для прямого видобутку руди та обліковуються відповідно до МСФЗ 16, тоді як короткострокова частина визнається як орендні зобов'язання у звіті про фінансовий стан.

 

Короткострокова оренда та оренда малоцінних активів

 

Компанія застосовує звільнення щодо короткострокової оренди (тобто тих договорів оренди, за якими строк оренди становить 12 місяців або менше від дати початку оренди та які не містять можливість її продовження). Компанія також застосовує виключення із застосування стандарту для оренди малоцінних активів щодо оренди офісної техніки, яка розглядається як малоцінна, а саме, з вартістю нижче 150 тисяч гривень.

 

Орендні платежі за короткостроковою орендою та орендою малоцінних активів визнаються витратами на прямолінійній основі протягом строку оренди.

 

Компанія як орендодавець

 

Оренда, в якій Компанія не передає суттєво всі ризики та вигоди, пов'язані з правом власності на актив, класифікується як операційна оренда. Доходи від оренди обліковуються на прямолінійній основі протягом строку оренди та включаються до доходу у звіті про прибутки та збитки в зв’язку з їх операційним характером. Первісні прямі витрати, понесені при укладанні договору операційної оренди, додаються до балансової вартості об’єкта оренди та визнаються протягом строку оренди на такій самій основі, як дохід від оренди. Умовна орендна плата визнається доходом у тому періоді, в якому вона отримана.

 

Доходи з оренди

 

Доходи з оренди, які виникають за договорами операційної оренди, обліковуються на прямолінійній основі протягом строку дії договору оренди.

Опис облікової політики щодо видобувних активів

Гірничодобувні активи

 

До гірничодобувних активів належать витрати на розвідку, оцінку та розробку родовища, понесені до початку експлуатації, включно з витратами на розкривні роботи, понесені для отримання доступу до покладів залізної руди до початку експлуатації. Амортизація таких активів нараховується із використанням виробничого методу на основі оцінки розвіданих і економічно доцільних до видобування запасів, яких вони стосуються.

 

Витрати на розробку

 

Витрати на розробку також включаються до складу незавершеного будівництва та невстановленого обладнання. Оскільки актив не є доступним для використання, він не амортизується. Після завершення розробки будь-які витрати на розвідку та оцінку, разом із подальшими витратами на розробку, класифікуються як гірничодобувні активи.

 

Витрати на розкривні роботи

 

Витрати на розкривні роботи до початку експлуатації

 

Витрати на розкривні роботи на етапі розробки кар'єру, понесені до початку експлуатації, капіталізуються як частина витрат на будівництво гірської виробки. На момент початку експлуатації виробки ці витрати на розкривні роботи до початку експлуатації переводяться до складу гірничодобувних активів, і починається їхня амортизація.

 

Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації

 

Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації спрямовані на видалення розкривної породи під час промислової експлуатації кар’єра. Такі витрати на розкривні роботи загалом не капіталізуються, вважаються змінними виробничими витратами і включаються до собівартості виробництва. Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації можуть капіталізуватись як актив тоді, і тільки тоді, коли виконуються усі із перерахованих внизу критеріїв:

 

• існує значна вірогідність, що будуть отримані очікувані майбутні економічні вигоди, які чітко відносяться до капіталізованих витрат на розкривні роботи;

• до підприємства надійдуть майбутні економічні вигоди не раніше ніж через два фінансових роки (за виключенням фінансового року, у якому були понесені витрати на розкривні роботи);

• Компанія може ідентифікувати компонент покладу руди, доступ до якої покращився;

• період, у якому до підприємства надійдуть майбутні економічні вигоди, можна достовірно визначити.

Опис облікової політики щодо основних засобів

Основні засоби відображаються за первісною або умовною вартістю на дату переходу до МСФЗ (надалі іменується як "первісна вартість"), за вирахуванням накопиченого зносу та накопичених збитків від зменшення корисності, якщо такі є.

 

Первісна вартість основних засобів включає ціну їхнього придбання, включно з імпортними митами та податками на операції придбання, які не відшкодовуються, будь-які безпосередньо понесені витрати на доведення активу до свого робочого стану та місцезнаходження, у якому він буде використовуватись за призначенням, а також витрати на позики для довгострокових проектів будівництва, якщо виконуються відповідні критерії визнання.

 

У випадку коли вимагається заміна істотних частин основних засобів з певними інтервалами, Компанія визнає такі частини як окремі активи із конкретними строками корисного використання і амортизує їх відповідно. Аналогічно, під час проведення основного технічного огляду їхня первісна вартість визнається у балансовій вартості основних засобів як заміна, за умови задоволення певних критеріїв визнання. Витрати, понесені після введення об’єктів основних засобів в експлуатацію, такі як витрати на ремонт і технічне обслуговування, зазвичай відносяться до звіту про сукупні доходи того періоду, у якому вони були понесені.

 

У ситуаціях коли можна чітко продемонструвати, що витрати призвели до збільшення майбутніх економічних вигід, які передбачається отримати від використання об’єкта основних засобів понад його первісно оцінений норматив виконання, витрати капіталізуються як додаткова вартість об’єктів основних засобів.

 

Оцінка об’єктів основних засобів Компанії була проведена станом на 1 січня 2003 року, дату переходу Компанії до МСФЗ, яку виконали незалежні оцінювачі. Вартість будівель та споруд визначалась із посиланням на ринкову вартість. Будівлі та споруди спеціалізованого характеру оцінювались за їхньою амортизованою вартістю заміщення. Ця справедлива вартість була прийнята Компанією як умовна первісна вартість на дату переходу до МСФЗ.

 

Основні запасні частини та резервне обладнання кваліфікуються як основні засоби, коли передбачається, що вони будуть використовуватись протягом більше ніж одного періоду.

 

Очікувані строки корисного використання кожного об’єкта враховують як обмеження щодо фізичного використання об’єкта, так і теперішню економічну оцінку розвіданих і придатних до видобування запасів гірничодобувного активу, на якому такий об’єкт розташований. Оцінки залишків строків корисного використання проводяться регулярно для усіх гірничодобувних будівель, виробничого обладнання, причому для основних частин здійснюються річні переоцінки. Зміни в оцінках, які впливають на розрахунки із використанням виробничого методу, обліковуються перспективно. Амортизація починається з наступного місяця після дати введення об’єкта в експлуатацію. Земля у власності не амортизується.

 

За виключенням гірничодобувних активів та шламосховищ, які амортизуються із використанням виробничого методу, амортизація розраховується на прямолінійній основі протягом очікуваного залишку строку корисного використання активу таким чином:

 

Категорія

Термін корисного використання

Будівлі, споруди

10-50 років

Виробниче обладнання

6-15 років

Транспортні засоби

5-15 років

Залізничні вагони

5-20 років

Пристрої, інструменти та інвентар

4-10 років

 

Об’єкт основних засобів припиняє визнаватися після вибуття або коли не очікується отримання майбутніх економічних вигід від продовження використання активу або його вибуття. Будь-який прибуток або збиток, який виникає у результаті припинення визнання активу (розраховується як різниця між чистими надходженнями від вибуття та балансовою вартістю об’єкта), включається до звіту про сукупні доходи на момент припинення визнання об’єкта основних засобів.

Опис облікової політики щодо забезпечень

Загальні резерви

 

Резерви визнаються, коли Компанія має поточне зобов’язання (юридичне або конструктивне) внаслідок минулої події, існує ймовірність, що знадобиться вибуття ресурсів, які втілюють у собі економічні вигоди, для погашення цього зобов’язання, і можна зробити достовірну оцінку цього зобов’язання. У випадках коли Компанія очікує, що деякі або усі резерви будуть відшкодовані, наприклад, за договором страхування, таке відшкодування визнається як окремий актив, але тільки тоді, коли існує достатня впевненість у тому, що таке відшкодування буде отримане. Витрати, пов’язані із будь-яким резервом, подаються у звіті про сукупні доходи, за вирахуванням будь-якого відшкодування.

 

Якщо вплив вартості грошей у часі буде суттєвим, резерви дисконтуються із використанням поточної ставки до оподаткування, яка відображає, коли застосовується, ризики, характерні для цього зобов’язання. Якщо застосовується дисконтування, то збільшення резерву у зв’язку із плином часу визнається як фінансові витрати.

  

Умовні активи та зобов’язання

 

Умовні активи не розкриваються у фінансовій звітності, але розкриваються тоді, коли існує ймовірність надходження економічних вигід від них.

 

Умовні зобов’язання не визнаються у фінансовій звітності, якщо не існує суттєва ймовірність того, що знадобиться вибуття економічних ресурсів для погашення цих зобов’язань, і можна зробити достовірну оцінку їхнього розміру. Інформація про них розкривається за виключенням випадків, коли вибуття ресурсів є малоймовірним.

 

Опис облікової політики щодо визнання доходу від звичайної діяльності

Доходи від реалізації оцінюються на основі компенсації, на яку, як очікується, Компанія отримує право за договором, і виключає суми, зібрані від імені третіх сторін.

Доходи від договорів з клієнтами визнаються за умови виконання усіх перелічених внизу умов:

 

• сторони схвалили договір і зобов’язуються виконувати свої відповідні зобов’язання;

• Компанія може визначити права кожної сторони відносно товарів та послуг, які будуть передаватися;

• Компанія може визначити умови оплати за товари та послуги, які будуть передаватися;

• договір має комерційну сутність (тобто очікується, що ризик, час або сума майбутніх грошових потоків зміняться внаслідок договору); та

• цілком імовірно, що Компанія отримає компенсацію, на яку вона матиме право, в обмін на товари або послуги, які будуть передаватися клієнту.

 

Перед визнанням доходів також мають виконуватись такі спеціальні критерії щодо визнання:

 

Надання послуг

 

Доходи від надання послуг визнаються як зобов’язання із виконання, задоволені протягом певного періоду часу. Доходи визнаються з урахуванням етапу завершеності договору.

 

Реалізація товарів

 

Доходи визнаються, коли контроль над товарами переходить до покупця, і суму доходів можна достовірно оцінити. Контроль над товарами переходить, коли право власності на товари передається клієнту, як визначено в умовах договору купівлі-продажу. Зазвичай операції продажів здійснюються на умовах "франко-борт" (FOB/Free on Board) або "поставки у місці призначення" (DAP/Delivered at Рlасе). Доходи від реалізації оцінюються за справедливою вартістю компенсації отриманої або до отримання і являють собою суми до отримання за товари, надані у процесі звичайної господарської діяльності, за вирахуванням дисконтів, мит та податків з продажів.

 

Актив за контрактом (МСФЗ 15)

 

Компанія реалізує окатки на умовах "франко-борт" (FOB/Free on Board) в портах Одеської області. Витрати на транспортування окатків до порту Компанія визнає активом по контракту відповідно до вимог МСФЗ 15, так як вважає нероздільними доставку окатків до порту та їх реалізацію. Всі окатки відвантажуються до портів за існуючими договорами з компаніями Групи Ferrexpo. Для оцінки активу по контракту по нереалізованим на звітну дату окаткам, Компанія оцінює середні витрати по транспортуванню та перевантаженню окатків до порту за місяць.

Опис облікової політики щодо податків, окрім податку на прибуток

Доходи від реалізації, витрати та активи визнаються за вирахуванням суми податку на додану вартість ("ПДВ"), за виключенням випадків коли:

 

• ПДВ, виплачений в операції придбання активів або послуг, не підлягає відшкодуванню від податкового органу; у цьому випадку ПДВ визнається як частина вартості придбання активу або як частина статті витрат, відповідно; та

• Дебіторська та кредиторська заборгованість відображається із включеною сумою ПДВ.

 

Чиста сума ПДВ до відшкодування або до сплати податковому органу включається до звіту про фінансовий стан у вигляді частини дебіторської або кредиторської заборгованості.

 

Потоки грошових коштів, які стосуються інвестиційної та фінансової діяльності, відображаються за вирахуванням ПДВ, відповідно.

[810000] Примітки - Корпоративна інформація та Звіт про відповідність вимогам МСФЗ
Розкриття інформації про примітки та іншої пояснювальної інформації

Товариство з обмеженою відповідальністю "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат" (надалі – "Компанія") є товариством з обмеженою відповідальністю  зареєстрованим згідно із законодавством України 7 грудня 2009 року. Зареєстрований офіс Компанії знаходиться за адресою: вул. Будівельників  16  Горішні Плавні (раніше Комсомольськ) Полтавська область  Україна. Станом на 31 грудня 2023 року кількість працівників Компанії становила 72 осіб (2022 рік :  59 осіб).

 

тис. грн. (%)

Внесок за 2023 рік

Внесок за 2022 рік

Ferrexpo AG (Швейцарія)

2 530 130 (99.999%)

2 453 336 (99.999%)

ТОВ "Феррекспо Сервіс" (Україна)

2 (0.001%)

2 (0.001%)

Усього

2 530 132 (100.000%)

2 453 338 (100.000%)

 

Контроль над ТОВ "Феррекспо Сервіс" здійснює компанія Ferrexpo AG, яка на 100% знаходиться у власності Ferrexpo plc ("Кінцева материнська компанія") (надалі разом із дочірніми підприємствами іменуються "Група компаній Ferrexpo"). Частку менше 50% в компанії Ferrexpo рlс у кінцевому рахунку утримує компанія Мinсо Trust, яка була створена для управління часткою участі у Групі компаній Ferrexpo, яка належить Костянтину Жеваго та його найближчим родичам.

 

Компанія була створена для цілей розробки Біланівського та Галещинського залізорудних родовищ; розвідки та експлуатації запасів залізної руди; добування та збагачення залізної руди і подальшого виробництва концентрату та залізорудних окатків. Згідно з планом розвитку добування залізної руди із Біланівського родовища передбачається розпочати не раніше 2028 року. Здатність Компанії продовжувати свою операційну діяльність залежить від отримання дозволу на використання землі  розробки Біланівського відкритого кар’єру та завершення будівництва інфраструктури разом із забезпеченням достатнього рівня фінансування для цих цілей. На поточному етапі проект передбачає виконання таких видів робіт: техніко-економічне обґрунтування  розробка водовідливної системи кар’єру та придбання землі. Наразі усі роботи фінансує Група компаній Ferrexpo.

 

 

Назва суб'єкта господарювання, що звітує, або інші засоби ідентифікації

Товариство з обмеженою відповідальністю "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат"

Ідентифікаційний код юридичної особи

36601298

Правова форма суб'єкта господарювання

Товариство з обмеженою відповідальністю

Країна реєстрації

Україна

Адреса зареєстрованого офісу суб'єкта господарювання

вулиця Будівельників, буд. 16, м. ГОРІШНІ ПЛАВНІ, ПОЛТАВСЬКА обл., 39802

Назва материнського підприємства

Ferrexpo AG

Твердження про відповідність до вимог МСФЗ

Ця фінансова звітність підготовлена у відповідності до Міжнародних стандартів фінансової звітності ("МСФЗ").

 

Ця фінансова звітність подана у гривнях, і всі значення округлені до найближчої тисячі, якщо не зазначено інше.

Розкриття інформації про невизначеності щодо здатності суб'єкта господарювання продовжувати діяльність безперервно

Ця фінансова звітність підготовлена на основі припущення, що Компанія є організацією, здатною продовжувати свою діяльність на безперервній основі. Ця основа підготовки передбачає, що Компанія буде здатною реалізувати свої активи та погасити свої зобов’язання під час звичайної господарської діяльності.

 

Станом на 31 грудня 2023 року поточні зобов’язання Компанії перевищували її оборотні активи  на 1 478 197 тисяч гривень (2022: 1 006 072 тисячі гривень). У 2023 році Компанія мала чистий збиток у розмірі 536 061 тисячу гривень (2022: збиток 2 414 582 тисячі гривень). До поточних зобов’язань Компанії належать позики, за якими нараховуються відсотки, у сумі 1 443 331 тисяча гривень (2022: 1 389 607 тисяч гривень), отримані від підприємства Групи компаній Ferrexpo. У березні 2024 року Компанія подовжила до 31 березня 2025 року строк дії договорів позик, укладених з підприємством Групи компаній Ferrexpo. Заборгованість станом на 31 березня 2024 року за цими позиками складала 38 000 тисяч доларів США, що в еквіваленті національної валюти складає 1 490 413 тисяч гривень. Згідно умовам договорів позик кожен транш має індивідуальний строк погашення від 1 місяця до 3х місяців із можливістю багаторазового подовження такого строку на 1 місяць або на 3 місяці відповідно. Згідно Постанови НБУ №18 "Про роботу банківської системи" від 24 лютого 2022 року запроваджено певні обмеження валютних операцій, у тому числі на погашення резидентами кредитів та сплату інших кредитних зобов'язань в іноземній валюті нерезидентам. З огляду на невизначеність терміну дії зазначених обмежень НБУ, листом №176/1/03-22 від 01 березня 2022 року Компанія узгодила з Позикодавцем вважати свої обов'язки за договорами позики подовженими на термін дії воєнного стану в Україні, або до відміни обмежень з виплати іноземних кредитних зобов'язань, запроваджених НБУ. Продовження доступності такого фінансування в найближчому майбутньому було підтверджене з боку компанії Ferrexpo plc заявою про те, що підприємства Групи компаній Ferrexpo не вимагатимуть врегулювання непогашених боргових інструментів у випадку, якщо таке погашення матиме негативний вплив на фінансовий стан або показники діяльності Компанії.

 

24 лютого 2022 року росія почала вторгнення в Україну з використанням прямої військової сили, що призвело до інтенсивного збройного конфлікту в Україні, який на дату затвердження цієї  фінансової звітності все ще триває. Незважаючи на те, що Компанії вдалося продовжити свою діяльність, війна продовжує створювати загрозу для гірничодобувних та логістичних операцій Компанії в Україні та представляє суттєву невизначеність з точки зору здатності Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі.

 

Крім того, важливим фактором щодо оцінки здатності Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі є наявність діючих ліцензій (спеціальних дозволів) на користування надрами Галещинського родовища №3571 та Біланівського родовища №3572.

 

Щодо Спеціального дозволу на користування надрами Галещинського родовища № 3571: відповідно до наказу Державної служби геології та надр України № 502 від 05 липня 2021 року на підставі Указу Президента України "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" від 24 червня 2021 року № 266/2021, вказаний дозвіл було анульовано. ТОВ "Біланівський ГЗК" подало позови до Верховного суду України та Окружного адміністративного суду про оскарження Указу Президента та Наказу Держгеонадра відповідно. Наразі тривають судові процеси. Дати наступних засідань не відомі (детальніше див. Примітку [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи").

 

Щодо строку дії Спеціального дозволу на користування надрами Біланівського родовища №3572: строк дії даного дозволу закінчується в грудні 2024 року. 28 березня 2023 р. вступив в силу ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами" за №2805-IX від 01 грудня 2022 р (далі за текстом – Закон). Відповідно до вказаних змін, ст. 15 Кодекс України про надра (КУпН) було доповнено наступним:

- Спеціальні дозволи (далі – СД) на користування надрами, строк дії яких закінчився у період дії воєнного стану, та строки виконання робіт на ділянці надр, встановлені відповідними угодами про умови користування надрами, на період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування вважаються продовженими автоматично без прийняття відповідного рішення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, а щодо корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим - Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

- Інші спеціальні дозволи на користування надрами, чинні на день введення воєнного стану в Україні, та строки виконання робіт на ділянці надр, встановлені відповідними угодами про умови користування надрами, на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення або скасування вважаються продовженими автоматично без прийняття відповідного рішення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, а щодо корисних копалин місцевого значення на території Автономної Республіки Крим - Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

 

З огляду на вищевикладену норму, строк дії Спеціального дозволу на користування надрами продовжується на період дії воєнного стану (+ 6 чи 3 місяці в залежності від моменту закінчення воєнного стану).

 

Також відповідно до частини 7 статті 164 КУпН передбачено, що продовження строку дії спеціального дозволу на видобування корисних копалин не здійснюється, якщо надрокористувач на підставі такого дозволу видобув менше 1 відсотка обсягу балансових запасів, що обліковувалися державним балансом корисних копалин на день надання такого спеціального дозволу.

З огляду на вказані вище норми законодавства, ТОВ "Біланівський ГЗК" розробив стратегію дій та заходів для проводження дії Спеціального дозволу на користування надрами № 3572 яка включає наступні  дії (сценарії):


- План видобутку 1%  корисних копалин від затверджених балансових запасів протягом 4 (чотирьох) років починаючи з моменту залучення інвестиційних коштів для виконання гірничих робіт.
- Компанія співпрацює з відповідними бізнес-асоціаціями щодо внесення наступних  змін до законодавства (зокрема Кодексу України про надра):
- Зміна вимог законодавства щодо видобування 1% балансових запасів, зокрема щодо надання права продовження строку дії Спеціального дозволу незалежно від обсягу видобутих надр надрокористувачам, які оформили права на земельні ділянки, отримали дозволи (на будівництво, на викиди, на спецводокористування тощо), отримали погодження на проект будівництва, провели процедуру оцінки впливу на довкілля, здійснили значні інвестиції, сплатили податки тощо.
- Збільшити строк автоматичного продовження строку дії Спеціального дозволу на користування надрами на період дії воєнного стану, зокрема змінити строк продовження Спецдозволу після закінчення періоду воєнного стану з 6 місяців до 24 місяців.
- Зменшення запасів корисних копалин шляхом списання збіднених руд (К233) та  зменшення ліцензійної площі визначеної Спеціальним дозволом на користування надрами.  

 

 

На дату затвердження цієї фінансової звітності Компанія оцінила, що, беручи до уваги:

 

і. наявні грошові кошти та їх еквіваленти Компанії;

ii. наявну дебіторську заборгованість від пов’язаної сторони, що також входить до групи компаній Ferrexpo;

iii. позитивні рішення судів перших інстанцій на користь Компанії в частині оскаржуваних ППР щодо відмови в отриманні бюджетного відшкодування за період липень-серпень 2023 року в загальній сумі 40 096 тисяч гривень;

іv. прогнози грошових потоків, скориговані на наслідки війни в Україні, на період здійсненої керівництвом Компанії оцінки безперервності діяльності, що охоплює період 12 місяців з дати затвердження цієї фінансової звітності; і

v. доцільність та ефективність усіх доступних заходів, які знаходяться в межах впливу керівництва Компанії, щодо виявлених невизначеностей,

 

суттєва невизначеність все ще залишається, оскільки деякі з невизначеностей знаходяться поза контролем керівництва Компанії, а тривалість і вплив війни на даний момент неможливо передбачити. У зв’язку з потенційною загрозою, що виникла внаслідок війни в Україні, Компанія змінила свої плани щодо розробки кар`єру, щоб пристосувати їх до нових обставин.

 

У рамках оцінки безперервності діяльності керівництво Компанії розробило фінансову модель, що оцінює достатність ліквідності та прогнозних грошових потоків Компанії для продовження діяльності на безперервній основі протягом 12 місяців після дати затвердження даної фінансової звітності, за умови найнесприятливішого розвитку подій, а саме повної зупинки гірничодобувних робіт. Дана фінансова модель передбачає:

 

(i) очікуване надходження грошових коштів від заявленого у липні-серпні 2023 року бюджетного відшкодування ПДВ у сумі 40 096 тисяч гривень;

 

(ii) погашення дебіторської заборгованості за договорами купівлі-продажу вагонів та напіввагонів під пов’язаної сторони, яка станом на дату підготовки даної фінансової моделі Компанії складала 161 593 тисячі гривень  

(іii) скориговану витратну частину моделі Компанії яка включає лише ті витрати, які необхідні для підтримки діяльності Компанії:

- збереження фонду оплати праці на рівні звітного періоду;

- постійні витрати (система охорони, комунальні платежі, паливо, витрати на електроенергію та поточні ремонти для підтримки працездатності кар'єру та виробничих ліній / обладнання,  утримання системи водовідливу);

- податкові витрати;

 

Така скоригована на найбільш негативний сценарій розвитку подій модель показує, що Компанія, за умови отримання бюджетного відшкодування ПДВ та / або погашення дебіторської заборгованості від пов’язаної сторони, не матиме дефіциту грошових коштів протягом періоду оцінки безперервності діяльності. Відповідно, проведена оцінка показує, що Компанія має достатню ліквідність, щоб продовжувати свою діяльність на зниженому рівні протягом усього періоду оцінки керівництвом безперервності діяльності, навіть з урахуванням обґрунтовано можливих або вірогідних найбільш несприятливих змін.

 

Крім того, на дату затвердження цієї фінансової звітності, гірничодобувні активи та виробничі потужності Компанії, розташовані поблизу міста Горішні Плавні, не були пошкоджені чи зруйновані в результаті військових дій, а сам регіон не був осередком активних бойових дій. Проте, якщо дана територія стане осередком збройного конфлікту, це може спричинити значний ризик щодо безпеки ключових активів, інфраструктури та працівників Компанії.

 

Якщо Компанія не зможе продовжувати свою діяльність та виконувати зобов’язання в ході звичайної діяльності, необхідно буде відкоригувати суми у звіті про фінансовий стан у майбутньому, щоб відобразити ці обставини, які можуть суттєво змінити оцінку та класифікацію певних показників, що містяться в фінансовій звітності.

 

Беручи до уваги заходи, вжиті Компанією, керівництво дійшло висновку, що застосування припущення про безперервність діяльності для складання цієї фінансової звітності Компанії є доцільним. Однак через невизначений вплив майбутнього розвитку військового вторгнення на вищезгадані значущі припущення, що лежать в основі фінансових прогнозів, керівництво дійшло висновку, що існує суттєва невизначеність, яка може поставити під значний сумнів здатність Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі, і Компанія може бути не в змозі реалізувати свої активи та виконати свої зобов'язання в ході звичайної діяльності.

Перекласифіковані статті
Розкриття інформації про перекласифікацію статей або зміни у поданні
Опис характеру перекласифікації або змін у поданні

Деяка порівняльна інформація, представлена у фінансовій звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2022 року, була переглянута з метою досягнення порівнянності з поданням, що використовується у фінансовій звітності за рік, що закінчився 31 грудня 2023 року. Такі рекласифікації не були суттєвими для фінансової звітності.

Пояснення баз оцінки, застосованих при складанні фінансової звітності

Оцінки

 

Основні припущення стосовно майбутнього та інші джерела невизначеності оцінок, які мають істотний ризик стати причиною суттєвих коригувань у балансовій вартості активів та зобов’язань протягом наступного фінансового року, викладені далі. Компанія базувала свої припущення та оцінки на параметрах, доступних на момент підготовки фінансової звітності до випуску. Чинні обставини та припущення щодо майбутніх змін, однак, можуть змінитися через ринкові зміни або обставини, які знаходяться поза контролем Компанії. Такі зміни відображаються у припущеннях на момент свого настання.

 

Запаси залізної руди та оцінка ресурсів

 

Запаси залізної руди являють собою оцінки кількості руди, яку можна добути з гірничорудних активів Компанії з економічної та юридичної точки зору. Оцінки Компанії щодо своїх запасів залізної руди та ресурсів базуються на інформації, підготовленій належним чином кваліфікованими експертами, яка стосується геологічних даних щодо розміру  глибини та форми гірничорудного тіла  причому для тлумачення відповідних даних знадобляться комплексні геологічні судження.

 

Оцінка розвіданих і придатних для промислового видобутку запасів, окрім припущень та суджень  використаних під час оцінки розміру та якості гірничорудного тіла, базується на таких факторах як курси обміну іноземних валют, ціни на руду, майбутні вимоги до рівня капіталу і виробничі витрати. Зміни в оцінках запасів або ресурсів можуть вплинути на балансову вартість основних засобів,  резерву на рекультивацію кар'єру, визнання відстрочених податкових активів. Остання оцінка запасів та ресурсів була зроблена в 2007 році незалежними спеціалістами. Окрім того,  кожного року сертифікований власний геолог проводить оцінку запасів на основі змін в економічних припущеннях.

 

Резерв на знецінення необоротних активів

 

Станом на дату затвердження цієї фінансової звітності війна в Україні, що розпочалася з російським вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року, все ще триває. Незважаючи на те, що Компанія продовжувала свою діяльність протягом 2023 фінансового року, війна, що триває, негативно впливає на діяльність Компанії та її здатність генерувати грошові потоки. Очікується, що така ситуація триватиме доти, доки війна не завершиться.

 

Станом на 31 грудня 2023 року менеджмент Компанії проаналізував необоротні активи, а саме основні засоби та нематеріальні активи, на предмет наявності індикаторів знецінення. Тест на знецінення та розрахунок резерву станом на 31 грудня 2023 року був підготовлений шляхом аналізу можливості відшкодування балансової вартості кожного окремого об’єкту основних засобів та нематеріальних активів в залежності від напрямку їх використання.

 

Збиток від зменщення корисності, зафіксований протягом 2022 та 2023 років, буде переоцінюватися наприкінці майбутніх звітних періодів. За наявності позитивних змін у майбутньому в можливості Компанії генерувати грошові потоки та відповідних макроекономічних змін, частина збитку від знецінення може бути сторнована у майбутніх періодах. І навпаки, негативна зміна вищезазначених ключових припущень призведе до подальшого зменшення вартості у використанні необоротних активів Компанії.

 

Опис інших аспектів облікової політики, що є доречними для розуміння фінансової звітності

Істотні облікові судження, оцінки та припущення

 

Підготовка фінансової звітності Компанії вимагає від керівництва прийняття професійних суджень, оцінок та припущень, які впливають на відображені у звітності суми доходів, витрат, активів та зобов’язань, а також розкриття інформації про умовні зобов’язання на кінець звітного періоду. Однак, невизначеність стосовно цих припущень та оцінок може призвести до результатів, які вимагатимуть внесення суттєвих коригувань у балансову вартість у майбутніх періодах.

Пояснення суджень управлінського персоналу в ході застосування облікової політики суб'єкта господарювання із значним впливом на визнані суми

Судження

 

У процесі застосування облікової політики Компанії керівництво прийняло такі судження, які мають найістотніший вплив на суми, визнані у фінансовій звітності.

 

Грошові кошти та депозити  обмежені у використанні

 

17 вересня 2015 року Національний банк України ("НБУ") оприлюднив своє ухвалене рішення

про оголошення операційного банку Компанії та її пов’язаної сторони  Банку "Фінанси та кредит" неплатоспроможним  і у банку була введена тимчасова адміністрація з боку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Банківська ліцензія була відкликана НБУ 17 грудня 2015 року і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочав процедуру ліквідації банку. Загальна сума залишку грошових коштів та депозитів, утримуваних в Банку "Фінанси та кредит" перестала бути доступною для Компанії, що призвело до зміни її класифікації із грошових коштів та їхніх еквівалентів на грошові кошти та депозити, обмежені у використанні.

 

Передбачається, що процес ліквідації банку триватиме декілька років і рівень потенційного відшкодування 52 603 тисяч гривень грошових коштів та депозитів  обмежених у використанні  не є визначеним станом на 31 грудня 2023року. На цей залишок був нарахований резерв у повному обсязі.

 

Додаткова інформація наведена у примітках [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи" та [851100] "Звіт про рух грошових коштів".

 

Податки до відшкодування

 

Як експортер, ТОВ "Біланівський гірничо-збагачувальний комбінат" не має суттєвих сум ПДВ, отриманих за операціями внутрішніх продажів, які можна зарахувати за рахунок ПДВ, виплаченого за операціями придбання товарів та обладнання. Відповідно, Компанія покладається на відшкодування податку з боку державних податкових органів України. На думку керівництва, існують суттєві ризики того, що сума ПДВ до відшкодування, не погашена станом на 31 грудня 2023 року, не буде відшкодована у 2024 році. Відповідно, Компанія повністю знецінила ту частину ПДВ, щодо якої не існувало впевненості у відшкодуванні станом на 31 грудня 2023 року.

 

Зобов’язання за договорами операційної оренди – Компанія як орендодавець

 

Компанія передає в оренду своє обладнання на користь третіх сторін. На підставі оцінки умов своїх угод Компанія визначила, що зберігає усі істотні ризики та винагороди від володіння цим обладнанням і обліковує ці договори як операційну оренду.

 

Капіталізовані витрати на розкривні роботи

 

Розкривну породу та інші матеріали гірничодобувних відходів необхідно видалити перед експлуатацією розробки для отримання доступу до залізорудного тіла. Цю діяльність називають витратами на розкривні роботи до початку експлуатації  і вона капіталізується у складі собівартості незавершеного будівництва. Визначення того,  чи витрати відносяться до розкривних робіт до початку експлуатації, чи після початку експлуатації  базується на основі схваленого плану розробки кар’єру. У випадку будь-яких суттєвих подальших змін до даного плану проводиться повторна перевірка обліку та відповідне коригування капіталізованих витрат.

 

Витрати на розкривні роботи після початку експлуатації капіталізуються, коли діяльність з розкривання на етапі експлуатації розробки призводить до покращення доступу до компонентів залізорудного тіла.

 

Важливою сферою судження є визначення моменту до початку експлуатації та експлуатації компонентів рудного тіла, а також розподілу витрат на розкривні роботи після початку експлуатації між компонентами рудного тіла чи видобутими запасами. Ідентифікація компонентів рудного тіла кар’єру здійснюється з урахуванням відповідного плану щодо строку корисного використання кар’єру, який залежить від низки факторів, а саме: запасів залізної руди, вартості видобутку та специфічних операційних характеристик кар’єру. Станом на 31 грудня 2023 року балансова вартість капіталізованих витрат на розкривні роботи до початку експлуатації  включена до складу незавершеного будівництва становила 719 420 тисяч гривень (2022: 709 373 тисяч гривень).

 

Можливість відшкодування відстрочених податкових активів

 

Облікова політика Компанії щодо оподаткування вимагає від керівництва прийняття суджень під час оцінки необхідності визнання відстрочених податкових активів та певних відстрочених податкових зобов’язань у звіті про фінансовий стан. Відстрочені податкові активи,  включно з тими,  які виникають з перенесених на майбутні періоди податкових збитків і тимчасових різниць, визнаються лише тоді,  коли існує достатня вірогідність того,  що вони будуть відшкодовані,  що залежить від очікуваного отримання достатнього рівня майбутніх оподатковуваних прибутків. Відхилення між очікуваними та фактичними майбутніми оподатковуваними прибутками може мати негативний вплив на визнані суми відстрочених податків у фінансовій звітності Компанії. 

 

Припущення, щодо отримання очікуваних майбутніх оподатковуваних прибутків, залежить від оцінок керівництва щодо майбутніх потоків грошових коштів. Також, вимагається прийняття професійних суджень щодо застосування податкового законодавства. Ці судження і припущення зазнають впливу ризиків та невизначеності  відповідно  існує можливість,  що зміни в обставинах змінять очікування, що може вплинути на суму визнаних у фінансовій звітності відстрочених податків та ще невизнаних інших податкових збитків та тимчасових різниць. За таких обставин певна  або уся  балансова вартість визнаних відстрочених податкових активів та зобов’язань може вимагати коригувань, у результаті  чого, матимуть місце відповідні відображення у  складі дебету або кредиту звіту про сукупні доходи. Станом на 31 грудня 2023 та 2022 року відстрочений податковий актив був знецінений у повному обсязі.

 

Визначення строку оренди за договорами з можливістю поновлення та припинення - Компанія як орендар

 

Компанія визначає строк оренди як невідмовний строк оренди разом із будь-якими періодами, які охоплюються можливістю продовження оренди, якщо існує обґрунтована впевненість у тому, що така можливість буде реалізована, або будь-якими періодами, які охоплюються можливістю припинення дії оренди, якщо існує обґрунтована впевненість у тому, що така можливість не буде реалізована.

 

Компанією укладено декілька договорів оренди, які містять можливості продовження та припинення. Компанія застосовує судження при оцінці того, чи є обґрунтованою впевненість використання можливості подовження чи припинення оренди. Тобто Компанія враховує всі відповідні фактори, які створюють економічний стимул для здійснення подовження або припинення. Після початку оренди Компанія переоцінює строк оренди, якщо сталася значна подія або значна зміна обставин у межах її контролю, що впливає на здатність Компанії скористатися (не скористатися) можливістю подовжити строк дії договору (наприклад, здійснення суттєвих поліпшень або суттєве пристосування орендованого активу, зміна бізнес-стратегії). Крім того, періоди, які охоплюються можливістю припинення, враховуються при визначенні строку оренди лише тоді, коли існує обґрунтована впевненість у тому, що їх не буде реалізовано.

 

Договори оренди земельних ділянок в Україні укладаються з українським урядом, як правило, з терміном оренди до 49 років. Орендні платежі визначаються у вигляді плати за землю, виходячи із встановлених щорічно урядом ставок. Таким чином, активи у формі права користування та орендні зобов'язання визнаються на 12 місяців станом на кінець кожного звітного періоду, відображаючи період, протягом якого очікуються по суті фіксовані орендні платежі. По закінченню цього періоду орендні платежі підлягають неринковим змінам або нормативної вартості землі та / або ставки плати за землю. Такі очікувані орендні виплати розкриваються в примітці [827570] "Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи", як контрактні зобов’язання, оскільки їх не можна вважати як по суті фіксовані орендні платежі або як змінні орендні платежі, які залежать від індексу або ставки.

 

Оренда - Оцінка ставки додаткових запозичень

 

Якщо Компанія не може легко визначити процентну ставку, що міститься в договорі оренди, для визначення орендних зобов'язань використовується власна ставка додаткових запозичень. Ставка додаткових запозичень - це відсоткова ставка, яку Компанія сплатила б, щоб позичити на подібний строк та з подібним забезпеченням, кошти, які необхідні для того, щоб отримати актив, за вартістю подібний до активу у формі права користування за подібних економічних умов. Таким чином, додаткова ставка відображає, що Компанія "сплатила б", що, за умов відсутності спостережних ставок або за необхідності коригування таких ставок для цілей урахування строків та умов оренди, вимагає застосування оцінок.

 

Компанія оцінює ставку додаткових запозичень, використовуючи спостережні вхідні дані (такі як ринкові відсоткові ставки), коли вони доступні, і застосовує певні оцінки, специфічні для суб'єкта господарювання.

[811000] Примітки - Облікова політика, зміни в облікових оцінках та помилки
Розкриття змін в обліковій політиці, облікові оцінки та помилки

Прийняття до застосування нових або переглянутих стандартів

 

Нові та переглянуті стандарти, які застосовуються у поточному році

 

У поточному році Компанія застосувала низку поправок до стандартів МСФЗ та тлумачень, виданих Радою з МСБО, що набули чинності для періоду за рік, що починається 1 січня 2023 року, або пізніше.


-
МСФЗ (IFRS) 17 "Договори страхування" та Поправки до МСФЗ (IFRS) 17
-
Поправки до МСБО (IAS) 1 та Положення з практики МСФЗ 2 – "Розкриття облікових політик"
-
Поправки до МСБО (IAS) 8 – "Визначення облікових оцінок"
-
Поправки до МСБО (IAS) 12 – "Відстрочений податок, пов’язаний з активами та зобов’язаннями, що виникають у результаті однієї операції"
-
Поправки до МСБО (IAS) 12 – "Міжнародна Податкова Реформа – Типові правила другого компоненту"

Компанія достроково не застосовувала жодних інших стандартів, роз'яснень або поправок, які були випущені, але ще не вступили в силу.

Їх застосування не мало суттєвого впливу на розкриття інформації або на суми, які відображаються у цій фінансовій звітності.

 

Нові і переглянуті МСФЗ випущені, але які іще не набули чинності.

 

На дату затвердження цієї фінансової звітності, Компанія не застосовувала жоден з наведених нових або переглянутих стандартів які були випущенні, але ще не вступили в силу:

 

Дата набрання чинності

Поправки до МСФЗ (IFRS) 10 та МСБО (IAS) 28 – Продаж або внесок активів між інвестором та його асоційованим або спільним підприємством

Перенесено на невизначений термін / Можливе дострокове застосування

Поправки до МСБО (IAS) 1 – "Класифікація зобов'язань як короткострокових або довгострокових"

1 січня 2024 р.

Поправки до МСБО (IAS) 1 – "Довгострокові зобов’язання з ковенантами"

1 січня 2024 р.

Поправки до МСБО (IAS) 7 та МСФЗ (IFRS) 7 – "Договори фінансування постачальників"

1 січня 2024 р.

Поправки до МСФЗ (IFRS) 16 – Зобов’язання з оренди та  продаж зі зворотною орендою

1 січня 2024 р.

Поправки до МСБО (IAS) 21 – "Відсутність можливості обміну"

1 січня 2025 р.

 

Управлінський персонал не очікує, що прийняття до застосування Стандартів, перелічених вище буде мати істотний вплив на фінансову звітність Компанії у майбутніх періодах.

 

 

 

[815000] Примітки - Події після звітного періоду
Розкриття інформації про події після звітного періоду

Події після звітного періоду

 

(i) 4 січня 2023 року Фонд Гарантування Вкладів (ФГВ) звернувся з позовом проти Костянтина Жеваго в Господарський суд м. Києва, щодо відшкодування збитків вкладникам та кредиторам банку "Фінанси та кредит" у розмірі 46 мільярдів гривень, які пан Жеваго начебто спричинив через свій суттєвий вплив на керівництво банку.

Ухвалою суду було накладено арешт на будь-яке відчудження 50.3% статутного капіталу ТОВ "Біланівський ГЗК", які належать Ferrexpo AG. Ferrexpo AG подало апеляцію на цю ухвалу до Північного Господарського Апеляційного Суду.

 

26 липня 2023 року апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу, щодо зняття обмежень, які стосуються 50,3% корпоративних прав, таким чином, накладені обмеження залишаються чинними. У серпні 2023 року Феррекспо АГ подала касаційну скаргу до Верховного Суду України, і 8 листопада 2023 року відбулося перше слухання справи у Верховному Суді, без ухвалення будь-якого рішення. 10 січня 2024 року Верховний Суд відхилив касаційну скаргу, і обмеження залишаються чинними станом на дату затвердження даної  фінансової звітності. Після розгляду Верховним Судом інших касаційних скарг, пов'язаних з основним позовом між ФГВФО та контролюючим акціонером, в яких Компанія не є стороною спору, очікується, що справу буде направлено до суду першої інстанції, Господарського суду м. Києва, для продовження розгляду основного позову між ФГВФО та контролюючим акціонером.

На підставі консультацій з українськими юридичними радниками керівництво вважає, що ухвала суду була винесена всупереч українському законодавству, оскільки обмежені 50,3% корпоративних прав Компанії є власністю Феррекспо АГ, а не будь-якої іншої особи, згідно з українським законодавством. Компанія подасть нові заяви та клопотання щодо оскарження цих обмежень після повернення справи до Господарського суду м. Києва.

Однак, як і у випадку з іншими поточними судовими провадженнями в Україні, існує ризик того, що незалежність судової системи та її імунітет від економічного та політичного впливу можуть бути недотримані, і в такому випадку Компанія може не досягти успіху у скасуванні таких обмежень.

 

(іi) Після звітної дати, станом на дату затвердження цієї фінансової звітності, Компанія не отримувала бюджетного відшкодування з податку на додану вартість.

 

14 лютого 2024 року Полтавський окружний адміністративний суд задовольнив повністю позов ТОВ "Біланівський ГЗК" та 14 травня 2024 року – ДААС відхилив апеляційну скаргу ДПС, та залишив в силі рішення першої інстанції у справі № 440/18297/23, щодо оскарження ППР №47735000702 від 07 листопада 2023 року, яким було відмовлено в отриманні бюджетного відшкодування податку на додану вартість за липень 2023 року в сумі 16 410 142 гривні.

 

28 травня 2024 року Полтавський окружний адміністративний суд задовольнив повністю позов ТОВ "Біланівський ГЗК" по справі № 440/3638/24, щодо оскарження ППР №51235000402 від 08 грудня 2023 року, яким було відмовлено в отриманні бюджетного відшкодування податку на додану вартість за серпень 2023 року в сумі 23 686 196 гривень.

 

На дату затвердження даної фінансової звітності, грошові кошти в сумі бюджетного відшкодування за цими судовими справами на рахунки Компанії не поступили та за оцінками менеджменту Компанії, відшкодування даного ПДВ кредиту все ще залишається невизначеним через потенційну можливість оскарження ДПС рішень судів попередніх інстанцій.

 

(iii) В 2024 році Компанія виплатила працівникам 5 814 тисяч гривень бонусів нарахованих станом на звітну дату за 2023 рік.

 

(iv) У березні 2024 року Компанія подовжила строк виплати позик від підприємств Групи компаній Ferrexpo до 31 березня 2025 року, а також змінила відсоткову ставку з 11.52% на 10.65%.

 

 

Окрім вищенаведених, інші суттєві коригуючі або некоригуючі події відсутні.

 

 

 

 

 

[818000] Примітки - Пов'язана сторона
Назва материнського підприємства

Ferrexpo AG

Провідний управлінський персонал суб'єкта господарювання або материнського підприємства

Провідний управлінський персонал включав членів Ради директорів та провідне керівництво Компанії і складався із чотирьох осіб станом на 31 грудня 2023 року (2022: трьох осіб). У 2023 році загальна сума компенсації провідному управлінському персоналу, включена до складу адміністративних витрат, становила 10 011 тисячі гривень (2022: 8 033 тисячі гривень). Компенсація провідному управлінському персоналу складається із заробітної плати за договорами та премій.

Інформація щодо компенсації провідному управлінському персоналу
тис. грн
Сума винагороди провідному управлінському персоналу
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Винагорода провідному управлінському персоналу, короткострокові виплати працівникам 10,011 8,033
Винагорода провідному управлінському персоналу - Усього 10,011 8,033
Розкриття інформації про операції між пов'язаними сторонами


Доходи від реалізації, торгова та інша дебіторська заборгованість

 

У 2023 та 2022 році Компанія не реалізовувала залізорудні окатки пов’язаним сторонам.

 

Станом на 31 грудня 2023 торгова та інша дебіторська заборгованість від Ferrexpo Middle East та інших підприємств Групи компаній Ferrexpo була повністю погашена.

 

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

  

26 червня 2012 року Компанія уклала договір позики з компанією Ferrexpo Finance plc (Велика Британія) на отримання незабезпеченої позики у сумі 50 мільйонів доларів США із фіксованою відсотковою ставкою у розмірі 7.5% річних. Протягом дії договору ставку було кілька разів змінено: в січні 2018р - 5.75%, в березні 2022 року - 7.62%, в вересні 2022р – 10,62%, в квітні 2023р. - 11,52%.   

 

Станом на 31 грудня 2023 року залишалась непогашеною основна сума боргу у розмірі 1 443 331 тисяч гривень (2022: 1 389 607 тисячі гривень). У березні 2024 року Компанія подовжила строк виплати кредитів від Ferrexpo Finance plc до 31 березня 2025 року за ставкою – 10,65 %.

 

2023 році відповідні витрати на позики склали 159 377 тисяч гривень (2022 : 104 643 тисяч гривень). Починаючи з 01 січня 2023 року, керівництвом Компанії прийнято рішення призупинити капіталізацію витрат з відсотків за позиками, оскільки за оцінками та прогнозами менеджменту у відповідності з вимогами МСБО 23 "Витрати за позиками", активна розробка кваліфікованого активу призупинена на тривалий період часу, пов'язаний з впливом війни, що триває, відсутністю фінансування робіт з розробки кар’єру у бюджетах та прогнозах на 2024 рік та невизначеностями щодо пролонгації Спеціального дозволу на користування надрами Біланівського родовища №3572 (за 2022 рік, вся сума відповідних витрат на позики була капіталізована як частина кваліфікаційних активів).

 

Невикористані позики Станом на 31 грудня 2023 року доступні невикористані кошти за позиками Компанії загалом становили 455 788 тисячі гривень (2022: 438 823 тисяч гривень) за угодами з її пов’язаними сторонами.

 

Внесок капіталу від учасників

 

В березні 2023 року Ferrexpo AG внесло заборгованість в уставний капітал компанії в сумі 76 794 тис грн. Станом на 31.12.2023 року заборгованість повністю погашена.

 

 

тис. грн
Пов'язані сторони - Усього
Суб'єкти господарювання, які здійснюють спільний контроль або значний вплив над суб'єктом господарювання Спільні підприємства, в яких суб'єкт господарювання виступає контролюючим учасником Інші пов'язані сторони
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про операції між пов'язаними сторонами
Опис характеру зв'язку з пов'язаною стороною

Підприємства Групи компаній Ferrexpo

Підприємства Групи компаній Ferrexpo

Операції між пов'язаними сторонами
Придбання товарів, операції між пов'язаними сторонами 99 476 99 476
Придбання нерухомості та інших активів, операції між пов'язаними сторонами 11,363 125,186 11,363 125,186
Продаж майна та інших активів, операції між пов'язаними сторонами 80 207,250 80 207,250
Послуги отримані, операції між пов'язаними сторонами 3,032 926 496 579 377 3,905 1,505
Дохід від надання послуг, операції між пов'язаними сторонами 448 448
Облік оренди орендодавцем, операції з пов'язаною стороною 10,916 6,880 10,916 6,880
Передача за договорами фінансування від суб'єкта господарювання, операції між пов'язаними сторонами 159,381 67,434 159,381 67,434
Загальні зобов'язання, взяті від імені суб'єкта господарювання, операції між пов'язаними сторонами 926 242 1,168
Непогашена заборгованість за операціями між пов'язаними сторонами
Суми кредиторської заборгованості, операції між пов'язаними сторонами 1,678,088 1,567,528 18 24 1,678,106 1,567,552
Суми дебіторської заборгованості, операції між пов'язаними сторонами 265,017 489,242 3 49 265,020 489,291
Забезпечення сумнівних боргів, пов'язаних з непогашеною заборгованістю за операцією зі пов'язаною стороною 25,871 37,072 25,871 37,072
[822100] Примітки - Основні засоби
Розкриття інформації про основні засоби

Капіталізовані витрати з відсотків за позиками

 

Починаючи з 01 січня 2023 року, керівництвом Компанії прийнято рішення призупинити капіталізацію витрат з відсотків за позиками (за 2023 рік витрати з відсотків за позиками склали 159 377 тисяч гривень), оскільки за оцінками та прогнозами менеджменту у відповідності з вимогами МСБО 23 "Витрати за позиками", активна розробка кваліфікованого активу призупинена на тривалий період часу, пов'язаний з впливом війни, що триває, відсутністю фінансування робіт з розробки кар’єру у бюджетах та прогнозах на 2024 рік та невизначеностями щодо пролонгації Спеціального дозволу на користування надрами Біланівського родовища №3572 (див. розділ Розкриття інформації про невизначеності щодо здатності суб'єкта господарювання продовжувати діяльність безперервно Примітки [810000] Корпоративна інформація та Звіт про відповідність вимогам МСФЗ).

У 2022 році були капіталізовані витрати з відсотків за позиками у сумі 104 643 тисячі гривень із використанням ставки капіталізації у розмірі 8.22%.

Ці витрати на позики протягом 2023 року були сплачені у сумі 15 559 тисяч гривень і подані у складі інвестиційної діяльності у звіті про рух грошових коштів (2022: 35 159 тисяч гривень).

 

Капіталізований знос

 

У 2023 році сума у розмірі 56 199 тисяч гривень (2022: 38 159 тисяч гривень) нарахувань зносу була капіталізована у складі незавершеного будівництва та невстановленого обладнання.

 

Активи у заставі

 

Станом на 31 грудня 2023 та 2022 років, компанія не мала основних засобів, які були використані як забезпечення зобов’язань Компанії перед третіми сторонами.

 

Повністю амортизовані активи

 

Станом на 31 грудня 2023 року основні засоби за первісною вартістю 20 384 тисячі гривень (2022: 12 164 тисяч гривень) були повністю амортизовані, але залишалися у використанні.

 

Обладнання, утримуване за договорами фінансової оренди

 

Станом на 31 грудня 2023 та 2022 років, компанія не мала обладнання, яке утримувалось за договорами фінансової оренди.

 

Тест на знецінення

 

Станом на 31 грудня 2023 року менеджмент Компанії проаналізував необоротні активи, а саме основні засоби та нематеріальні активи, на предмет наявності індикаторів знецінення. Тест на знецінення станом на 31 грудня 2023 року був підготовлений шляхом аналізу можливості відшкодування балансової вартості кожного основного засобу в залежності від напрямку їх використання:

- основні засоби та нематеріальні активи, які відносяться до видобутку корисних копалин, були повністю знецінені, бо станом на звітну дату не існує впевненості у відшкодуванні їхньої вартості та у строках відновлення фінансування програми гірничо-капітальних робіт з розробки кар’єру;

- основні засоби та нематеріальні активи загальногосподарського призначення (комп'ютерна техніка, легкові автомобілі тощо) не були знецінені, оскільки можуть бути реалізовані за ціною, що не нижча за їх балансову вартість;

- основні засоби, що відносяться до паливнозаправного комплексу також не були знецінені, оскільки генерують дохід від здачі в оренду та можуть бути реалізовані за ціною, що не нижча за їх балансову вартість.

 

За результатами аналізу, станом на звітну дату, загальна сума визнаного збитку від зменшення корисності склала 2 214 935 тисяч гривень (станом на 31 грудня 2022 року – 2 002 358 тисяч гривень), який в повній сумі визнано в розрізі груп Основних засобів. Станом на 31 грудня 2023 та 31 грудня 2022 років Компанія продовжує визнавати резерв під капітальну частину (незавершене виробництво) спеціальних дозволів на користування надрами Галещинського родовища (Кременчуцьке) залізної руди в сумі 68 114 тисяч гривень (розділ "Розкриття детальної інформації про основні засоби" даної Примітки).

 

Збиток від зменшення корисності, зафіксований протягом 2023 року, буде переоцінюватися наприкінці майбутніх звітних періодів. За наявності позитивних змін у майбутньому в можливості Компанії генерувати грошові потоки та відповідних макроекономічних змін, частина збитку від знецінення може бути сторнована у майбутніх періодах. І навпаки, негативна зміна вищезазначених ключових припущень призведе до подальшого зменшення вартості у використанні необоротних активів Компанії.

 

Розкриття детальної інформації про основні засоби

24 червня 2021 року на офіційному веб-сайті Президента  оприлюднено Указ Президента України № 266/2021, яким введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). ТОВ "Біланівський ГЗК" включений до переліку юридичних осіб, щодо яких застосовано спеціальні обмежувальна заходи.

Санкції передбачають безстрокове анулювання або призупинення дії ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою провадження певної діяльності, зокрема анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами Галещинського родовища (Кременчуцьке) залізної руди (Полтавська область).

Станом на 31 грудня 2021 року Компанією був нарахований резерв на капітальну матеріальну частину (незавершене виробництво) на суму 68 114 тисяч гривень.

 

 

тис. грн
Основні засоби
Земля та будівлі Машини Транспортні засоби Пристосування та приладдя Незавершене будівництво Незавершені капітальні вкладення в основні засоби
Земля Будівлі Автомобілі
Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість
Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних активів, нематеріальних активів та зменшення корисності
Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття детальної інформації про основні засоби
Узгодження змін в основних засобах
Основні засоби на початок періоду 3,119 901 3,119 901 227,162 119,969 (39,005) (24,750) (144,638) (183,643) (24,750) 43,519 95,219 230,281 120,870 (39,005) (24,750) (144,638) (183,643) (24,750) 46,638 96,120 51,062 33,477 (16,647) (12,033) (23,900) (40,547) (12,033) 10,515 21,444 28,989 245,392 (17,784) (33,163) (17,784) (33,163) 11,205 212,229 28,989 245,392 (17,784) (33,163) (17,784) (33,163) 11,205 212,229 10,325 2,723 (2,803) (1,501) (24) (2,827) (1,501) 7,498 1,222 1,874,922 1,461,309 (1,874,922) (1,874,922) 1,461,309 28,163 28,386 (26,988) (26,988) 1,175 28,386 2,223,742 1,892,157 (76,239) (71,447) (2,070,472) (2,146,711) (71,447) 77,031 1,820,710
Зміни в основних засобах
Приріст крім як у результаті об'єднання бізнесу, основні засоби 2,218 2,218 2,218 2,218 284 2,871 (162) (162) 284 2,709 12,153 12,153 12,153 12,153 133 14,849 (475) (475) 133 14,374 741 741 13,311 19,938 (637) (637) 13,311 19,301
Придбання, що пов'язані з об'єднанням бізнесу, основні засоби 38,336 38,336 38,336 38,336
Амортизація, основні засоби (17,874) (3,580) (17,874) (3,580) (17,874) (3,580) (17,874) (3,580) (17,874) (3,580) (17,874) (3,580) (5,709) (2,070) (5,709) (2,070) (5,709) (2,070) (5,849) (5,849) (5,849) (5,849) (5,849) (5,849) (1,211) (1,211) (1,211) (30,643) (5,650) (30,643) (5,650) (30,643) (5,650)
Збиток від зменшення корисності, визнаний у прибутку чи збитку, основні засоби (144,638) (144,638) (144,638) (144,638) (144,638) (144,638) (23,900) (23,900) (23,900) (24) (24) (24) (187,476) (1,806,808) (187,476) (1,806,808) (187,476) (1,806,808) (39,511) (26,988) (39,511) (26,988) (39,511) (26,988) (226,987) (2,002,358) (226,987) (2,002,358) (226,987) (2,002,358)
Сторнування збитку від зменшення корисності, визнаного у прибутку чи збитку, основні засоби 13,525 13,525 13,525 13,525 13,525 13,525 881 881 881 14,406 14,406 14,406
Збільшення (зменшення) внаслідок переоцінки, основні засоби 4 4 4 4 4 4
Капітальні інвестиції на добудову основних засобів та вдосконалення 135,330 423,694 135,330 423,694 135,330 423,694 135,330 423,694
Збільшення (зменшення) через передавання та інші зміни, основні засоби
Збільшення (зменшення) через передавання, основні засоби 2,163 100,062 (11,191) (11,191) 2,163 88,871 2,163 100,062 (11,191) (11,191) 2,163 88,871 2,632 14,917 (3,051) (3,051) 2,632 11,866 51,405 (76,820) 51,405 (76,820) (223) (223) 56,200 37,936 (14,242) (14,242) 56,200 23,694
Збільшення (зменшення) через переведення з незавершеного будівництва, основні засоби 2,163 100,062 (11,191) (11,191) 2,163 88,871 2,163 100,062 (11,191) (11,191) 2,163 88,871 2,632 14,917 (3,051) (3,051) 2,632 11,866 51,405 (76,820) 51,405 (76,820) (223) (223) 56,200 37,936 (14,242) (14,242) 56,200 23,694
Збільшення (зменшення) через інші зміни, основні засоби 7,493 414 414 7,907 7,493 414 414 7,907 151 441 441 592 232 (6,362) (6,362) (6,130) 232 (6,362) (6,362) (6,130) (7,185) (852) (852) (8,037) 67,421 (68,114) (68,114) (693) 68,112 (6,359) (68,114) (74,473) (6,361)
Загальна сума збільшення (зменшення) через передачі та інші зміни, основні засоби 2,163 107,555 (10,777) (10,777) 2,163 96,778 2,163 107,555 (10,777) (10,777) 2,163 96,778 2,632 15,068 (2,610) (2,610) 2,632 12,458 232 (6,362) (6,362) (6,130) 232 (6,362) (6,362) (6,130) (7,185) (852) (852) (8,037) 51,405 (9,399) (68,114) (68,114) 51,405 (77,513) (223) (223) 56,200 106,048 (20,601) (68,114) (88,715) 56,200 17,333
Вибуття та вибуття з використання, основні засоби
Вибуття, основні засоби (398) (362) 56 102 56 102 (342) (260) (398) (362) 56 102 56 102 (342) (260) (555) (354) 436 228 436 228 (119) (126) (216,635) 21,741 21,741 (194,894) (216,635) 21,741 21,741 (194,894) (56) (62) 47 25 47 25 (9) (37) (682) (682) (1,009) (218,095) 539 22,096 539 22,096 (470) (195,999)
Загальна сума вибуття та вибуття з використання, основні засоби (398) (362) 56 102 56 102 (342) (260) (398) (362) 56 102 56 102 (342) (260) (555) (354) 436 228 436 228 (119) (126) (216,635) 21,741 21,741 (194,894) (216,635) 21,741 21,741 (194,894) (56) (62) 47 25 47 25 (9) (37) (682) (682) (1,009) (218,095) 539 22,096 539 22,096 (470) (195,999)
Загальна сума збільшення (зменшення) основних засобів 2,218 2,218 1,765 107,193 (17,818) (14,255) 13,525 (144,638) (4,293) (158,893) (2,528) (51,700) 1,765 109,411 (17,818) (14,255) 13,525 (144,638) (4,293) (158,893) (2,528) (49,482) 2,361 17,585 (5,273) (4,614) 881 (23,900) (4,392) (28,514) (2,031) (10,929) 12,153 (216,403) (5,849) 15,379 (5,849) 15,379 6,304 (201,024) 12,153 (216,403) (5,849) 15,379 (5,849) 15,379 6,304 (201,024) 77 7,602 (1,164) (1,302) 4 (24) (1,160) (1,326) (1,083) 6,276 187,476 413,613 (187,476) (1,874,922) (187,476) (1,874,922) 0 (1,461,309) 38,336 (223) (39,511) (26,988) (39,511) (26,988) (1,175) (27,211) 242,168 331,585 (30,104) (4,792) (212,577) (2,070,472) (242,681) (2,075,264) (513) (1,743,679)
Основні засоби на кінець періоду 3,119 3,119 3,119 3,119 228,927 227,162 (56,823) (39,005) (131,113) (144,638) (187,936) (183,643) 40,991 43,519 232,046 230,281 (56,823) (39,005) (131,113) (144,638) (187,936) (183,643) 44,110 46,638 53,423 51,062 (21,920) (16,647) (23,019) (23,900) (44,939) (40,547) 8,484 10,515 41,142 28,989 (23,633) (17,784) (23,633) (17,784) 17,509 11,205 41,142 28,989 (23,633) (17,784) (23,633) (17,784) 17,509 11,205 10,402 10,325 (3,967) (2,803) (20) (24) (3,987) (2,827) 6,415 7,498 2,062,398 1,874,922 (2,062,398) (1,874,922) (2,062,398) (1,874,922) 0 0 66,499 28,163 (66,499) (26,988) (66,499) (26,988) 0 1,175 2,465,910 2,223,742 (106,343) (76,239) (2,283,049) (2,070,472) (2,389,392) (2,146,711) 76,518 77,031
[822390] Примітки - Фінансові інструменти
Розкриття інформації про фінансові інструменти

Кредити і Позики, за якими нараховуються відсотки

станом на 31 грудня були представлені таким чином:

 

Короткострокові

2023

2022

 

Підприємство Групи компаній Ferrexpo

1 443 331

1 389 607

 

Нараховані відсотки

231 944

80 508

 

Усього:

1 675 275

1 470 115

 

 

Станом на 31 грудня 2023року інформація про % ставки, валюту та умови кредитів була представлена таким чином:

 

31.12.2023

Вид відсоткової ставки

Відсоткова ставка

Протягом одного року

Від одного до п'яти років

Усього

Інші позики, у доларах США 

Фіксована

11,52%

1 443 331

-

1 443 331

Нараховані відсотки

 

 

231 944

-

231 944

Разом

 

 

1 672 275

-

1 672 275

 

Станом на 31 грудня 2022 року інформація про % ставки, валюту та умови кредитів була представлена таким чином:

 

31.12.2022

Вид відсоткової ставки

Відсоткова ставка

Протягом одного року

Від одного до п'яти років

Усього

Інші позики, у доларах США 

Фіксована

10,62%

1 389 607

-

1 389 607

Нараховані відсотки

 

 

80 508

-

80 508

Разом

 

 

1 470 115

-

1 470 115

 

Узгодження зобов’язань, які виникають у результаті фінансової діяльності

 

У таблиці внизу подано детальну інформацію про ключові зміни у зобов’язаннях Компанії, які виникають у результаті фінансової діяльності, включно як з грошовими, так і негрошовими змінами. Зобов’язання, які виникають у результаті фінансової діяльності, є зобов’язаннями, від яких потоки грошових коштів були, або майбутні потоки грошових коштів будуть, класифіковані у звіті про рух грошових коштів Компанії як потоки грошових коштів від фінансової діяльності.

 

 

 

Кредити і позики, за якими нараховуються відсотки

Нараховані відсотки

Фінансова оренда

Фінансова допомога отримана

Усього

Станом на 31 грудня 2021 року

1 036 572

2 814

11 552

 

1 050 938

Виплати грошовими коштами

-

(33 401)

(21 228)

 

(54 629)

Витрати з відсотків

-

104 643

12

 

104 655

Утримання податку на репатріацію

-

(1 758)

 

 

(1 758)

Збільшення орендних зобов'язань протягом звітного періоду

-

 

40 269

 

40 269

Надходження від запозичень

 

 

 

96 840

96 840

Орендні зобов'язання, що були припинені

-

-

-

 

-

Збиток від курсових різниць, нетто

353 035

8 210

-

 

361 245

Станом на 31 грудня 2022 року

1 389 607

80 508

30 605

96 840

1 597 560

Виплати грошовими коштами

-

(15 559)

(40 328)

(46 840)

(102 727)

Витрати з відсотків

-

159 377

4

 

159 381

Утримання податку на репатріацію

-

(819)

 

 

(819)

Збільшення орендних зобов'язань протягом звітного періоду

-

 

52 003

 

52 003

Надходження від запозичень

 

 

 

-

-

Орендні зобов'язання, що були припинені

-

-

(149)

 

(149)

Збиток від курсових різниць, нетто

53 725

8 437

-

 

62 162

 

Інше (взаємо залік заборгованості)

 

 

 

(50 000)

(50 000)

Станом на 31 грудня 2023 року

1 443 332

231 944

42 135

-

1 717 411

 

Невикористані позики

 

Станом на 31 грудня 2023 року доступні невикористані позики Компанії загалом становили 455 788 тисяч гривень (2022: 438 823 тисячі гривень), та були представлені виключно кредитними угодами із підприємствами Групи компаній Ferrexpo.

 

 

[822390-01] Примітки - Фінансові активи
Розкриття інформації про фінансові активи

На торгову дебіторську заборгованість відсотки не нараховуються і, зазвичай, строки її погашення становлять до 360 днів щодо операцій з іноземними клієнтами. Строки погашення торгової та іншої дебіторської заборгованості від вітчизняних клієнтів складають 90-120 днів.

 

Компанія оцінює резерв на покриття очікуваних кредитних збитків щодо торгової дебіторської заборгованості у сумі, яка дорівнює очікуваним кредитним збиткам на весь строк дії фінансових інструментів. Очікувані кредитні збитки щодо торгової дебіторської заборгованості оцінюються із використанням матриці забезпечення з урахуванням минулого досвіду дебітора стосовно дефолту та аналізу поточного фінансового стану дебітора, скоригованого на вплив факторів, характерних для дебіторів, загальних економічних умов галузі, в якій провадять свою операційну діяльність дебітори, та оцінки як поточного, так і прогнозного напряму розвитку умов на звітну дату. Компанія списує торгову дебіторську заборгованість тоді, коли існує інформація, яка вказує на те, що дебітор переживає значні фінансові труднощі і не існує реалістичної перспективи щодо її відшкодування, наприклад, коли дебітор знаходиться у процесі ліквідації або розпочав процедуру банкрутства. В 2023 та 2022 роках майже всі операції продажів Компанії здійснювалися для пов`язаних сторін і не існувало історії істотних затримок оплати.

 

Оскільки, історичний досвід щодо кредитних збитків Компанії не демонструє істотно різних показників збитків для різних сегментів клієнтів, резерв на покриття збитків на основі статусу прострочення не розрізняється далі між різними представниками клієнтської бази Компанії.

тис. грн
Фінансові активи, клас
Фінансові активи за амортизованою собівартістю, клас
Торговельна дебіторська заборгованість Інші фінансові активи за амортизованою вартістю
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про фінансові активи
Фінансові активи 1,132 1,235 238,016 451,028 239,148 452,263 239,148 452,263
Фінансові активи, за справедливою вартістю 1,132 1,235 238,016 451,028 239,148 452,263 239,148 452,263
Номінальна сума 1,135 1,235 267,476 491,692 268,611 492,927 268,611 492,927
Узгодження змін в рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на початок періоду 40,664 5,026 40,664 5,026 40,664 5,026
Зміни у рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Додатковий резерв, визнаний у прибутку чи збитку, резервний рахунок під кредитні збитки за фінансовими активами 3 25,868 35,638 25,871 35,638 25,871 35,638
Сторнування, рахунок резерву для покриття кредитних збитків від фінансових активів (37,072) (37,072) (37,072)
Загальна сума збільшення (зменшення) рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів 3 (11,204) 35,638 (11,201) 35,638 (11,201) 35,638
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на кінець періоду 3 29,460 40,664 29,463 40,664 29,463 40,664
тис. грн
Фінансові активи, категорія
Фінансові активи за амортизованою собівартістю, категорія
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Розкриття інформації про фінансові активи
Фінансові активи 239,148 452,263 239,148 452,263
Фінансові активи, за справедливою вартістю 239,148 452,263 239,148 452,263
Номінальна сума 268,611 492,927 268,611 492,927
Узгодження змін в рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на початок періоду 40,664 5,026 40,664 5,026
Зміни у рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів
Додатковий резерв, визнаний у прибутку чи збитку, резервний рахунок під кредитні збитки за фінансовими активами 25,871 35,638 25,871 35,638
Сторнування, рахунок резерву для покриття кредитних збитків від фінансових активів (37,072) (37,072)
Загальна сума збільшення (зменшення) рахунку резерву під кредитні збитки від фінансових активів (11,201) 35,638 (11,201) 35,638
Рахунок резерву під кредитні збитки від фінансових активів на кінець періоду 29,463 40,664 29,463 40,664
[822390-14] Примітки - Матриця резерву за зобов'язанням
Таблиця А - Матриця забезпечення за класами фінансових інструментів
тис. грн
Статті Фінансові інструменти по класах - Усього
Торговельна дебіторська заборгованість Інші фінансові інструменти
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Фінансові активи (валова балансова вартість) 1,135 1,235 267,476 491,692 268,611 492,927
Очікуваний рівень збитків за кредитами, % 0.26% 11.01 8.27 10.97% 8.25%
Фінансові активи (балансова вартість) 1,132 1,235 238,016 451,028 239,148 452,263
Таблиця В - Матриця забезпечення за тривалістю прострочення
тис. грн
Статті Фінансові активи за тривалістю прострочення - Усього
Поточний Більше одного місяця та не більше двох місяців Більше двох місяців та не більше трьох місяців Більше трьох місяців
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Фінансові активи (валова балансова вартість) 1,096 419,710 69,484 88 267,515 3,645 268,611 492,927
Очікуваний рівень збитків за кредитами, % 7.67% 7.02% 11.00% 98.52% 10.97% 8.25%
Фінансові активи (балансова вартість) 1,096 387,515 64,608 88 238,052 52 239,148 452,263
Таблиця С - Матриця забезпечення, балансова вартість, накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів, зменшення корисності та валова балансова вартість
тис. грн
Статті Балансова вартість
Валова балансова вартість Накопичене зменшення корисності
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Фінансові активи 268,611 492,927 (29,463) (40,664) 239,148 452,263
[822390-17] Примітки - Здійснюване управління ризиком ліквідності
Розкриття інформації про те, як суб'єкт господарювання здійснює управління ризиком ліквідності

Ризик ліквідності являє собою ризик того, що Компанія не буде здатна виконати свої зобов’язання по мірі настання їхніх строків. Метою Компанії є підтримувати безперервність та гнучкість фінансування за рахунок використання кредитних умов, наданих постачальниками, і кредитів та позик.

 

Компанія здійснює аналіз термінів відшкодування своїх активів та термінів погашення своїх зобов’язань у залежності від очікуваного погашення різноманітних інструментів. Група компаній Ferrexpo централізовано здійснює моніторинг вимог до своїх потоків грошових коштів та оптимізує потоки грошових коштів між дочірніми підприємствами. У випадку недостатньої або надлишкової ліквідності у окремих підприємств ресурси та кошти перерозподіляються серед підприємств Групи компаній Ferrexpo для досягнення оптимального фінансування бізнес-потреб кожного підприємства. Група компаній Ferrexpo готує детальні безперервні прогнози потоків грошових коштів, які допомагають їм здійснювати моніторинг вимог до потоків грошових коштів.

 

У таблиці внизу подано зведену інформація про профіль термінів погашення фінансових зобов’язань Компанії на основі недисконтованих виплат за договорами.

 

2023

До 3 місяців

Від 3 до 12 місяців

Від 1 до 5 років

Більше 5 років

Усього

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

1 675 275

-

-

-

1 675 275

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням податків та кредиторської заборгованості за заробітною платою

8 395

-

-

-

8 395

Орендні зобов'язання

42 135

-

-

-

42 135

Усього

1 725 805

-

-

-

1 725 805

 

 

 

 

 

 

 

2022

До 3 місяців

Від 3 до 12 місяців

Від 1 до 5 років

Більше 5 років

Усього

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

1 470 115

-

-

1 470 115

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням податків та кредиторської заборгованості за заробітною платою

5 680

-

-

-

5 680

Орендні зобов'язання

7 622

22 865

118

-

30 605

Фінансова допомога отримана

96 840

-

-

-

96 840

Усього

1 580 257

22 865

118

-

1 603 240

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[823000-1] Примітки - Оцінка справедливої вартості активів
Розкриття інформації про оцінку справедливої вартості

Внизу наведено порівняння за класами балансової вартості та справедливої вартості фінансовиx активів Компанії, відображених у фінансовій звітності:

 

Фінансові активи

 Балансова вартість 

Справедлива вартість 

2023

2022

2023

2022

1. Торгова та інша дебіторська заборгованість

239 148

296 932

239 148

296 932

2. Інші фінансові активи за амортизованою вартістю

-

155 331

155 331

3. Грошові кошти та короткострокові депозити

4 755

125 117

4 755

125 117

Усього:

243 903

577 380

243 903

577 380

 

Розкриття інформації про оцінку активів за справедливою вартістю

Справедлива вартість фінансових активів  включається у сумі, за якою інструмент можна обміняти у поточній операції між зацікавленими незалежними сторонами, які бажають здійснити таку операцію, окрім примусового або ліквідаційного продажу.

 

Для оцінки справедливої вартості були використані такі методи та припущення:

 

• Справедлива вартість грошових коштів та короткострокових депозитів, торгової та іншої дебіторської заборгованості та інших фінансових активів за амортизованою вартістю дорівнює їхній балансовій вартості, головним чином, у силу короткострокових термінів погашення цих інструментів.

 

Ієрархія справедливої вартості

 

Компанія використовує таку ієрархію для визначення та розкриття інформації про справедливу вартість фінансових інструментів за методиками оцінки:

 

• Рівень 1: Котирувані ціни (без коригування) на активних ринках для ідентичних активів або зобов’язань;

• Рівень 2: Інші методики, для яких вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість, піддаються спостереженню, прямо або опосередковано;

• Рівень 3: Методики, які використовують вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість і не базуються на ринкових даних, які піддаються спостереженню.

 

Для активів, які визнаються у фінансовій звітності на постійній основі, Компанія визначає, чи відбулися переміщення між рівнями у ієрархії за рахунок переоцінки категоризації (на основі вхідних даних найнижчого рівня, які є істотними для оцінки справедливої вартості загалом) на кінець кожного звітного періоду.

[823000-2] Примітки - Оцінка справедливої вартості зобов’язань
Розкриття інформації про оцінку зобов'язань за справедливою вартістю

Нижче  наведено порівняння за класами балансової вартості та справедливої вартості фінансових інструментів Компанії, відображених у фінансовій звітності:

Фінансові зобов'язання

 Балансова вартість 

Справедлива вартість 

2023

2022

2023

2022

1. Кредити та позики, за якими

нараховуються відсотки

1 675 275

1 470 115

1 675 275

1 470 115

2. Торгова та інша кредиторська заборгованість

11 284

5 680

11 284

5 680

3. Орендні зобов'язання

42 135

30 605

42 135

30 605

4. Фінансова допомога отримана

-

96 840

-

96 840

Усього:

1 728 694  

1 603 240

1 728 694

1 603 240

 

Опис характеру класу зобов'язань, оцінених за справедливою вартістю - методи оцінки вартості та вхідні дані

Справедлива вартість фінансових зобов’язань включається у сумі, за якою інструмент можна обміняти у поточній операції між зацікавленими незалежними сторонами, які бажають здійснити таку операцію, окрім примусового або ліквідаційного продажу.

 

Для оцінки справедливої вартості були використані такі методи та припущення:

 

• Справедлива вартість торгової кредиторської заборгованості та отриманих фінансових допомог приблизно дорівнює її балансовій вартості, головним чином, у силу короткострокових термінів погашення цих інструментів.

• Справедлива вартість некотируваних інструментів, кредитів та позик, виданих гарантій оцінюється за рахунок дисконтування майбутніх потоків грошових коштів із використанням ставок, які є наразі доступними для боргів з аналогічними умовами, кредитним ризиком та залишками строків до погашення. Справедлива вартість кредитів та позик оцінювалась із використанням низки відсоткових ставок для деномінованих в іноземних валютах позик у розмірі 10.62%-11.52% річних.

 

Ієрархія справедливої вартості 

 

Компанія використовує таку ієрархію для визначення та розкриття інформації про справедливу вартість фінансових інструментів за методиками оцінки:

 

• Рівень 1: Котирувані ціни (без коригування) на активних ринках для ідентичних активів або зобов’язань;

• Рівень 2: Інші методики, для яких вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість, піддаються спостереженню, прямо або опосередковано;

• Рівень 3: Методики, які використовують вхідні дані, які мають істотний вплив на відображену справедливу вартість і не базуються на ринкових даних, які піддаються спостереженню.

 

Для зобов’язань, які визнаються у фінансовій звітності на постійній основі, Компанія визначає, чи відбулися переміщення між рівнями у ієрархії за рахунок переоцінки категоризації (на основі вхідних даних найнижчого рівня, які є істотними для оцінки справедливої вартості загалом) на кінець кожного звітного періоду.

[823180] Примітки - Нематеріальні активи
Розкриття інформації про нематеріальні активи

Нематеріальні активи

 

Нематеріальні активи, включно з ліцензіями на добування корисних копалин, які отримує Компанія і які мають обмежені строки корисного використання, оцінюються на момент первісного визнання за первісною вартістю. Первісна вартість нематеріальних активів, отриманих в операції об’єднання підприємств, є їхньою справедливою вартістю станом на дату придбання. Після первісного визнання нематеріальні активи відображаються за первісною вартістю, за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та накопичених збитків від зменшення корисності, якщо такі є. Створені власними силами нематеріальні активи, за виключенням капіталізованих витрат на розробку, не капіталізуються, а витрати відображаються у звіті про сукупні доходи того періоду, в якому були понесені відповідні витрати.

 

Амортизація

 

Нематеріальні активи, окрім гудвілу, в основному, включають комп’ютерне програмне забезпечення, яке амортизується на прямолінійній основі протягом очікуваних строків корисного використання активів. Період і метод амортизації для нематеріальних активів із обмеженими строками корисного використання переглядаються, як мінімум, на кінець кожного звітного періоду.

 

Тест на знецінення

 

Станом на 31 грудня 2023 року менеджмент Компанії проаналізував необоротні активи, а саме основні засоби та нематеріальні активи, на предмет наявності індикаторів знецінення. Тест на знецінення станом на 31 грудня 2023 року був підготовлений

шляхом аналізу можливості відшкодування балансової вартості кожного об’єкту основних засобів та нематеріальних активів та в залежності від напрямку їх використання (детальніше - Примітка [822100] - Основні засоби).

За результатами аналізу, станом на звітну дату, жодного додаткового збитку від зменшення корисності не визнавалось в частині Нематеріальних активів. Станом на 31 грудня 2023 та 2022 років Компанією продовжує визнаватися резерв на ліцензію на Галещинське родовище (Нематеріальні активи розвідки та оцінки) в сумі 25 348 тисяч гривень (розділ "Розкриття детальної інформації про нематеріальні активи" даної Примітки).

 

Розкриття детальної інформації про нематеріальні активи

24 червня 2021 року на офіційному веб-сайті Президента  оприлюднено Указ Президента України № 266/2021, яким введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). ТОВ "Біланівський ГЗК" включений до переліку юридичних осіб, щодо яких застосовано спеціальні обмежувальні заходи. Санкції передбачають безстрокове анулювання або призупинення дії ліцензій та інших дозволів, отримання (наявність) яких є умовою провадження певної діяльності, зокрема анулювання або призупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами Галещинського родовища (Кременчуцьке) залізної руди (Полтавська область).

 

Станом на 31 грудня 2021 року Компанією був нарахований резерв на ліцензію на Галещинське родовище (Нематеріальні активи розвідки та оцінки) на суму 25 348 тисяч гривень.

 

Повністю амортизовані активи

 

Станом на 31 грудня 2023 року нематеріальні активи первісною вартістю 1 713 тисяч гривень (2022: 1 747 тисяч гривень) були повністю амортизовані, але залишались у використанні.

 

тис. грн
Нематеріальні активи за винятком гудвілу
Нематеріальні активи розвідки та оцінки Комп'ютерне програмне забезпечення Ліцензії та франшизи Незавершені капітальні вкладення в нематеріальні активи
Ліцензії
Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість Балансова вартість
Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності Валова балансова вартість Накопичена амортизація матеріальних та нематеріальних активів Накопичене зменшення корисності
Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Узгодження змін у нематеріальних активах за винятком гудвілу
Нематеріальні активи за винятком гудвілу на початок періоду 27,585 27,585 (2,237) (2,237) (25,348) (25,348) 2,661 2,397 (2,207) (1,961) 454 436 7 16 (7) (12) 4 7 16 (7) (12) 4 655 738 655 738 30,908 30,736 (4,451) (4,210) (25,348) (25,348) 1,109 1,178
Зміни у нематеріальних активах за винятком гудвілу
Приріст крім як у результаті об'єднання бізнесу, нематеріальні активи за винятком гудвілу 217 217 217 217
Амортизація, нематеріальні активи за винятком гудвілу (358) (166) (358) (166) (358) (166) (358) (166)
Збільшення (зменшення) через передавання та інші зміни, нематеріальний активи за винятком гудвілу
Збільшення (зменшення) через передавання, нематеріальні активи за винятком гудвілу 167 298 (119) 167 179 (298) (298) 167 (119) 167 (119)
Збільшення (зменшення) через інші зміни, нематеріальні активи за винятком гудвілу (30) 35 5 (30) 35 5
Загальна сума збільшення (зменшення) через передачі та інші зміни, нематеріальні активи за винятком гудвілу 167 268 (84) 167 184 (298) (298) 167 (30) (84) 167 (114)
Вибуття та вибуття з використання, нематеріальні активи за винятком гудвілу
Вибуття, нематеріальні активи за винятком гудвілу (22) (4) 22 4 (9) 5 (4) (9) 5 (4) (2) (2) (22) (15) 22 9 (6)
Загальна сума вибуття та вибуття з використання, нематеріальні активи за винятком гудвілу (22) (4) 22 4 (0) (0) (9) 5 (4) (9) 5 (4) (2) (2) (22) (15) 22 9 (0) (6)
Загальна сума збільшення (зменшення) нематеріальних активів за винятком гудвілу 145 264 (336) (246) (191) 18 (9) 5 (4) (9) 5 (4) (83) (83) 145 172 (336) (241) (191) (69)
Нематеріальні активи за винятком гудвілу на кінець періоду 27,585 27,585 (2,237) (2,237) (25,348) (25,348) 2,806 2,661 (2,543) (2,207) 263 454 7 7 (7) (7) 7 7 (7) (7) 655 655 655 655 31,053 30,908 (4,787) (4,451) (25,348) (25,348) 918 1,109
[826380] Примітки - Запаси
Опис облікової політики щодо оцінки запасів

Запаси оцінюються за меншою з двох величин: первісної вартості та чистої вартості реалізації. Витрати, понесені для доведення кожного продукту до свого теперішнього розташування та умов, обліковуються таким чином:

• сировина – за вартістю придбання із використанням методу ФІФО ("перше надходження, перше вибуття");

• готова продукція і незавершене виробництво – за методом середньозваженої вартості прямих витрат на матеріали і оплату праці, а також частку накладних витрат на виробництво на основі звичайної виробничої потужності, але за виключенням витрат на позики.

 

Чиста вартість реалізації являє собою очікувану ціну продажу під час звичайної господарської діяльності, за вирахуванням очікуваних витрат на завершення виробництва та очікуваних витрат, необхідних для здійснення продажу. Будь-який резерв на покриття збитків від старіння визначається з урахуванням конкретних статей запасів. Проводяться регулярні перевірки для визначення розміру будь-якого резерву на покриття збитків від старіння. Якщо передбачається, що запаси залізної руди не будуть перероблені протягом 12 місяців після звітної дати, вони включаються до складу запасів у складі необоротних активів, і їхня чиста вартість реалізації розраховується на основі методу дисконтованих потоків грошових коштів.

тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Запаси, за чистою вартістю реалізації 8,464 8,350
[827570] Примітки - Інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи
Розкриття інформації про інші забезпечення, умовні зобов'язання та умовні активи

Умовні та контрактні зобов'язання 

Інвестиційні зобов’язання

Станом на 31 грудня Компанія мала наступні контрактні зобов’язання:

 

 

2023

2022

Інвестиційні зобов’язання на придбання основних засобів

 2 292

20 987

 

У складі інвестиційних зобов’язань на придбання основних засобів станом на 31 грудня 2023 року розкриті лише зобов’язання по договорам що стосуються об'єкту "Склад світлих нафтопродуктів", оскільки за іншими об'єктами капітального будівництва керівництво нарахувало резерв під зменшення корисності у зв'язку з введенням військового стану з 24.02.2022 року та відсутністю впевненості у відшкодуванні їхньої вартості.

 

Оренда

Договірні зобов’язання з оренди станом на 31 грудня представлені наступним чином:

 

 

2023

2022

Загальні договірні зобов’язання щодо договорів оренди земель гірничодобувного призначення (поза сферою застосування МСФЗ 16)

 19 188

12 588

Загальна сума майбутніх орендних платежів (МСФЗ 16)

 42 090

41 813

Разом

 61 278

54 401

 

Компанія в якості орендодавця

Майбутні мінімальні орендні платежі за нескасовною операційною орендою на 31 грудня представлені наступним чином:

 

 

2023

2022

Протягом одного року

11 086

41 813

Через рік, але не більше п'яти років

5

-

Більше п'яти років

-

-

Разом

 11 091

41 813

 

 

Розкриття інформації про інші забезпечення

 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та ліквідатор Банку "Фінанси та кредит"

 

Після початку процесу ліквідації Банку "Фінанси та кредит" і у відповідності до чинного законодавства Компанія подала 21 січня 2016 року свій позов на суму 52 603 тисячі гривень. Це становить загальну суму грошових коштів  утримуваних у банку на дату запровадження тимчасової адміністрації після перерахування згідно з чинним законодавством усіх валютних сум у відповідний еквівалент у гривні. 18 травня 2016 року ліквідатор видав свідоцтво, яке визнає 12  392 тисячі гривень за цими позовами. Ці визнані позови були включені у зобов’язання дев’ятої черги на підставі того, що Компанія вважалась пов’язаною стороною банку. Компанія наразі знаходиться у процесі судових процедур, за якими вона оспорює як визнання позовів у недостатній сумі  так і визначення черговості врегулювання позовів. Так рішенням Господарського суду від 27.12.2016 позовні вимоги БГЗК не були задоволені, а рішенням Північного апеляційного суду від 11.03.2019 апеляційна скарга БГЗК відхилена. На разі розглядається можливість подання заяви про перегляд рішення за нововиявленими обставинами. У 2023 році не було значних оновлень по даній справі і  станом на 31 грудня 2023 року  Компанія утримувала резерв у повному обсязі стосовно залишків коштів у Банку "Фінанси та кредит".

 

Анулювання Спеціального дозволу на користування надрами Галещинського родовища № 3571

 

22 листопада 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі на підставі на підставі позову ТОВ "Біланівський ГЗК" щодо визнання протиправним та скасування наказу Державної служби геології та надр України № 502 від 05.07.2021 р. "Про анулювання спеціальних дозволів на користування надрами" в частині анулювання спеціального дозволу на користування надрами від 20.12.2004 р. № 3571. Справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні), дата судового засідання невідома.

 

29 листопада 2021 року Верховний Суд у складі суддів Касаційного адміністративного суд відкрив провадження у справі на підставі позову ТОВ "Біланівський ГЗК" щодо визнання протиправним та скасування Указу Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 червня 2021 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" від 24.06.2021 р. № 266/2021 з моменту його прийняття в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо ТОВ "Біланівський ГЗК" (пункт 536 Додатку 2 до рішення). Наразі триває стадія судового розгляду справи. Останнє засідання відбулося  03 квітня 2023 року.  Наступне засідання ще не призначено до розгляду.

 

 

Щодо анулювання дозволу на викиди в атмосферне повітря

 

14 жовтня 2021 року на адресу ТОВ "Біланівський ГЗК" надійшов лист Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України №25/7-14/13049-21 від 28.09.2021 року про анулювання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами №5310290300-00331 від 05.02.2018 року на підставі рішення РНБО від 18.06.2021 р. При цьому, до листа не було додане відповідне рішення (наказ)  Міндовкілля щодо анулювання дозволу.

 

18 жовтня 2021 р. ТОВ "Біланівський ГЗК" направило  до Міндовкілля запит в порядку доступу до публічної інформації з метою отримання рішення про анулювання дозволу. Станом на дату затвердження даної фінансової звітності відповідне рішення не надходило на адресу ТОВ "Біланівський ГЗК".  

 

Щодо бюджетного відшкодування ПДВ

 

07 листопада 2023 року  Північним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків  було прийнято податкове повідомлення-рішення № 47735000702, в якому було вказано, що виявлено відсутність права на отримання бюджетного відшкодування за період липень 2023 року та відсутність права на врахування такої суми від’ємного значення при наданні бюджетного відшкодування податку на додану вартість на рахунок платника у банку в розмірі 16 410 142 гривні.

 

14 лютого 2024 року Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду по справі № 440/18297/23 визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення  Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП  №47735000702 від 07 листопада 2023 року.

 

14 травня 2024 року Постановою Другого апеляційного адміністративного суду по справі №440/18297/23 залишено в силі рішення першої інстанції (дата набрання законної сили 14 травня 2024 року).

 

08 грудня 2023 року  Північним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків  було прийнято податкове повідомлення-рішення № 51235000402, в якому було вказано, що виявлено відсутність права на отримання бюджетного відшкодування за період серпень 2023 року та відсутність права на врахування такої суми від’ємного значення при наданні бюджетного відшкодування податку на додану вартість на рахунок платника у банку в розмірі 23 686 196 гривень.

 

28 травня 2024 року Рішенням Полтавського окружного адміністративного по справі № 440/3638/24 визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення  Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП  №51235000402 від 08 грудня 2023 року.

 

Станом на 31 грудня 2023 року, вся сума податкового кредиту, щодо якого Компанією було отримано податкові повідомлення рішення про відмову щодо бюджетного відшкодування, була класифікована як необоротний актив і щодо цих сум був визнаний у повному розмірі резерв під знецінення, оскільки, на дату затвердження даної фінансової звітності, грошові кошти в сумі бюджетного відшкодування на рахунки Компанії не поступили та за оцінками менеджменту Компанії, відшкодування даного ПДВ кредиту все ще залишається невизначеним через потенційну можливість оскарження ДПС рішень судів попередніх інстанцій.

 

Позов Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

 

4 січня 2023 року Фонд Гарантування Вкладів (ФГВ) звернувся з позовом проти Костянтина Жеваго в Господарський суд м. Києва, щодо відшкодування збитків вкладникам та кредиторам банку "Фінанси та кредит" у розмірі 46 мільярдів гривень, які пан Жеваго начебто спричинив через свій суттєвий вплив на керівництво банку. Ухвалою суду було накладено арешт на будь-яке відчудження 50.3% статутного капіталу ТОВ "Біланівський ГЗК", які належать Ferrexpo AG. Ferrexpo AG подало апеляцію на цю ухвалу до Північного Господарського Апеляційного Суду.

 

26 липня 2023 року апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу, щодо зняття обмежень, які стосуються 50,3% корпоративних прав, таким чином, накладені обмеження залишаються чинними. У серпні 2023 року Феррекспо АГ подала касаційну скаргу до Верховного Суду України, і 8 листопада 2023 року відбулося перше слухання справи у Верховному Суді, без ухвалення будь-якого рішення. 10 січня 2024 року Верховний Суд відхилив касаційну скаргу, і обмеження залишаються чинними станом на дату затвердження даної  фінансової звітності.

 

Після розгляду Верховним Судом інших касаційних скарг, пов'язаних з основним позовом між ФГВФО та контролюючим акціонером, в яких Компанія не є стороною спору, очікується, що справу буде направлено до суду першої інстанції, Господарського суду м. Києва, для продовження розгляду основного позову між ФГВФО та контролюючим акціонером.

 

На підставі консультацій з українськими юридичними радниками керівництво вважає, що ухвала суду була винесена всупереч українському законодавству, оскільки обмежені 50,3% корпоративних прав Компанії є власністю Феррекспо АГ, а не будь-якої іншої особи, згідно з українським законодавством. Компанія подасть нові заяви та клопотання щодо оскарження цих обмежень після повернення справи до Господарського суду м. Києва.

 

Однак, як і у випадку з іншими поточними судовими провадженнями в Україні, існує ризик того, що незалежність судової системи та її імунітет від економічного та політичного впливу можуть бути недотримані, і в такому випадку Компанія може не досягти успіху у скасуванні таких обмежень.

 

 

[832610] Примітки - Оренда
Розкриття інформації про оренду

Компанія орендує земельні ділянки та нерухомість, що використовується в її діяльності. Договори оренди не містять жодних ковенант, однак орендовані активи не можуть використовуватися як забезпечення для запозичень.

 

Як правило, Компанія не має права відступлення чи суборенди орендованих активів. Деякі договори оренди містять положення можливості продовження чи припинення договору, та змінні орендні платежі, детальніша інформація про які наведена далі.

 

Компанією укладені договори оренди окремого обладнання на строк до 12 місяців або менше, та договори оренди малоцінного офісного обладнання. Компанія застосовує передбачені стандартом винятки щодо визнання короткострокової оренди та оренди малоцінних активів стосовно такої оренди.

Розкриття інформації орендарем
Подання оренди для орендаря
Опис статей звіту про фінансовий стан, які включають активи з права користування

Визнані активи у формі права користування відображені окремо від основних засобів та нематеріальних активів в статті "Інші непоточні нефінансові активи". В 2023 та 2022 роках ця стаття не містила жодних інших активів.

 

 

Орендні зобов'язання
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Поточні зобов'язання за орендою 42,135 30,605
Орендні зобов'язання 42,135 30,605
Опис статей звіту про фінансовий стан, які включають зобов'язання за орендою

Визнані зобов'язання за орендою відображені в статті "Інші поточні фінансові зобов'язання". В 2022 та 2021 роках ці статті також включають заборгованість по кредитам та нарахованим відсоткам.

 

Нижче наведено балансову вартість орендних зобов’язань та їх рух протягом періоду:

 

 

2023

2022

Станом на 1 січня

30 605

11 552

Надходження

52 003

40 269

Приріст відсотків

4

12

Платежі, тіло+відсотки

(40 328)

(21 228)

Вибуття у зв`язку із  припиненням договорів фінансової оренди

(149)

-

Станом на 31 грудня

42 135

30 605

 

Майбутні мінімальні орендні платежі та теперішня вартість чистих мінімальних орендних платежів станом на 31 грудня були представлені наступним чином:

 

Мінімальні орендні платежі:

2023

2022

Менше 1 року (поточна частина)

42 135

30 605

Від 1 до 5 років

-

-

Більше ніж 5 років

-

-

Всього мінімальних орендних платежів

42 135

30 605

За вирахуванням майбутньої вартості фінансування

-

-

Всього теперішня вартість мінімальних орендних платежів

42 135

30 605

За вирахуванням поточної частини орендного зобов'язання

(42 135)

(30 605)

Всього довгострокова частина орендного зобов'язання

-

-

 

Розкриття кількісної інформації про оренду для орендаря
Розкриття кількісної інформації про активи з права користування

Нижче наведено балансову вартість активів у формі права користування та їх рух протягом періоду:

 

Тис. грн

Земля

Будівлі

Всього

Станом на 1 січня 2022

10 782

213

10 995

Надходження \ модифікація

40 267

-

40 267

Амортизація

(22 638)

(52)

(22 690)

Вибуття

-

-

-

Станом на 31 грудня 2022

28 411

161

28 572

Надходження \ модифікація

52 003

-

52 003

Амортизація

(38 279)

(26)

(38 305)

Вибуття

-

(135)

(135)

Станом на 31 грудня 2023

42 135

-

42 135

 

стаття "Вибуття" включає в себе собівартість та накопичену амортизацію в зв’язку з закінченням строку або достроковим розірванням договорів оренди

 

Нижче наведені суми, визнані у прибутку чи збитку:

 

 

2023

2022

Включені в собівартість реалізації, адміністративні витрати, витрати на збут та інші доходи / витрати:

 

 

Витрати на амортизацію активів у формі права користування

(38 305)

(22 690)

Витрати пов'язані з короткостроковою орендою та орендою малоцінних активів

-

-

Прибуток від припинених договорів фінансової оренди

14

-

Включені у фінансові витрати:

 

 

Процентні витрати за орендними зобов'язаннями

(4)

(12)

Загальна сума, визнана у прибутку чи збитку

(38 295)

(22 702)

 

[835110] Примітки - Податки на прибуток
Розкриття інформації про податок на прибуток

Доходи Компанії підлягають оподаткуванню тільки в Україні. Податок на прибуток підприємств в Україні стягувався за ставкою у розмірі 18% у 2023 році (2022: 18%).

Розкриття інформації про тимчасові різниці, невикористані податкові збитки та невикористані податкові вигоди

Станом на 31 грудня 2023 та 2022 років відстрочені податкові активи не визнавались, оскільки, можливість реалізації цих активів була непевна. Згідно із законодавством України, податкові збитки можуть переноситись на майбутні періоди протягом необмеженого періоду часу.

тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Узгодження облікового прибутку, помноженого на застосовані ставки оподаткування
Обліковий прибуток (536,061) (2,414,582)
Витрати на сплату податку (доходи від повернення податку) за застосованою ставкою оподаткування (96,491) (434,625)
Податковий вплив податкових збитків 96,491 434,625
Загальна сума витрат на сплату податку (доходів від повернення податку) 0 0
Узгодження середньої ефективної ставки оподаткування та застосованої ставки оподаткування
Обліковий прибуток (536,061) (2,414,582)
Застосовувана ставка оподаткування 18.00% 18.00%
Вплив ставки оподаткування, пов'язаний з податковими збитками (18.00%) (18.00%)
Загальна середня ефективна ставка оподаткування 0.00% 0.00%
[836200] Примітки - Витрати на позики
Розкриття інформації про витрати на позики

Витрати на відсотки, нараховані у періоді, представлені наступним чином:

 

тис. грн. 

2023 рік

2022 рік

Витрати з відсотків за кредитами та позиками

159 377

104 643

Витрати з відсотків за орендними зобов'язаннями

4

12

Капіталізовані витрати з відсотків

-

(104 643)

Разом

 159 381

12

 

тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Витрати за позиками
Витрати за позиками, визнані як витрати 4 12
Загальна сума витрат, понесених за запозиченнями 4 12
Видатки за процентами
Капіталізовані видатки за процентами 104,643
Процентні витрати 159,377
Загальна сума витрат, понесених за відсотками 159,377 104,643
[842000] Примітки - Вплив змін валютних курсів
Розкриття інформації про вплив змін валютних курсів

 

Цілі та політика управління фінансовими ризиками

 

Політика та процедури управління ризиками централізовані на рівні Групи компаній Ferrexpo. Загальна відповідальність за встановлення та нагляд над основою управління ризиками покладається на раду директорів Групи компаній Ferrexpo.

 

Політика управління ризиками Групи компаній Ferrexpo визначена для виявлення та аналізу ризиків, які постають перед Групою компаній Ferrexpo, встановлення належних лімітів та процедур контролю та здійснення моніторингу над ризиками і дотриманням лімітів. Політика та процедури управління ризиками регулярно переглядаються для відображення змін у ринкових умовах та діяльності Групи компаній Ferrexpo. Аудиторський комітет Групи компаній Ferrexpo здійснює нагляд над способами моніторингу керівництвом процесу дотримання політики та процедур і перегляду достатності механізмів управління ризиками, які постають перед Групою компаній Ferrexpo.

Аудиторський комітет отримує допомогу у своєму нагляді від функції внутрішнього аудиту. Функція внутрішнього аудиту проводить регулярні та ситуативні перевірки системи контролю та процедур управління ризиками, результати яких доводяться до відома аудиторського комітету та фінансового директора Групи компаній Ferrexpo.

 

Група компаній Ferrexpo управляє централізованою структурою управління фінансовими ризиками під керівництвом виконавчого комітету, який є підзвітним перед правлінням. Виконавчий комітет делегує певні сфери відповідальності фінансовому директору. До сфер відповідальності фінансового директора належить повноваження затверджувати усі нові комерційні або фінансові операції, які створюють фінансовий ризик. Окрім того, фінансовий директор контролює управління казначейськими ризиками у рамках кожного з бізнес-підрозділів згідно з політикою щодо казначейства, затвердженою правлінням.

 

Програма управління ризиками ТОВ "Біланівського гірничо-збагачувального комбінату" зосереджена, головним чином, на непередбачуваності та неефективності українських фінансових ринків і пошуку способів для мінімізації потенційного негативного впливу на фінансові показники діяльності Компанії. До основних ризиків, які виникають від фінансових інструментів Компанії, належать валютний ризик, ризик ліквідності та кредитний ризик та ризик зміни відсоткових ставок.

 

Ризики, які виникають з фінансових інструментів, та управління ними

 

До основних фінансових інструментів Компанії належать кредити та позики, за якими нараховуються відсотки, і грошові кошти та короткострокові депозити. Компанія має різноманітні інші фінансові інструменти, такі як торгову дебіторську та кредиторську заборгованість, які виникають безпосередньо з її операційної діяльності. Операції з похідними фінансовими інструментами можуть використовуватись тільки для зменшення ризиків – операції спекулятивного характеру не дозволяються згідно з політикою щодо казначейства. Компанія не проводила жодних операцій з похідними фінансовими інструментами протягом 2023 та 2022 років.

 

Валютний ризик

 

Валютний ризик являє собою ризик того, що справедлива вартість або майбутні потоки грошових коштів від фінансового інструмента коливатимуться у результаті змін у курсах обміну валют. Валютні ризики, як визначено в МСФЗ 7 "Фінансові інструменти: розкриття інформації", виникають стосовно фінансових інструментів, деномінованих у валюті, яка не є функціональною валютою і мають монетарний характер; ризики, пов’язані з операціями, не беруться до уваги.

 

Подібно до багатьох інших бізнесів в Україні, іноземні валюти, зокрема, долар США, відіграють істотну роль в економіці господарських операцій Компанії. Курси обміну валют, які використовувались у бізнес-операціях, наведені внизу.

 

 

Долари США

Євро

Станом на 31 грудня 2023 року

 37.98

42.20

Станом на 31 грудня 2022 року

 36.57

38.95

 

Деноміновані в іноземних валютах короткострокові та довгострокові позики, а також торгова дебіторська та кредиторська заборгованість стають причиною виникнення валютного ризику. Компанія не проводила операцій, призначених для хеджування цих валютних ризиків. У таблиці внизу продемонстрована чутливість до обґрунтовано можливих змін у курсах обміну валют, причому усі інші змінні величини залишаються без змін, щодо прибутку Компанії до оподаткування.

 

Збільшення/(зменшення) курсу обміну валют

Вплив на прибуток до оподаткування, 2023 рік

Вплив на прибуток до оподаткування, 2022 рік

Гривня/долар США 10,00%

 (167 377)

(142 019)

Гривня/долар США (10,00%)

 167 377

142 019


Кредитний ризик

 

Кредитний ризик є ризиком того, що контрагент не виконає своїх зобов’язань за фінансовим інструментом або клієнтським договором, що призведе до виникнення фінансового збитку. Фінансові інструменти, які потенційно наражають Компанію на істотну концентрацію кредитного ризику, стосуються, в основному, грошових коштів у банку і торгової та іншої дебіторської заборгованості. Максимальна сума кредитного ризику Компанії на звітні дати представлена балансовою вартістю кожного класу фінансових активів, як зазначено у примітці [822390-01] "Фінансові активи". Більшість операцій продажу Компанії здійснюють підприємствам Групи компаній Ferrexpo. Відповідно, дебіторська заборгованість, головним чином, сконцентрована у підприємствах Групи компаній Ferrexpo (примітка [818000] "Пов'язана сторона"). Компанія не вимагає заставу для забезпечення дебіторської заборгованості. У керівництва є кредитна політика, і вплив кредитного ризику постійно контролюється. Кредитні оцінки виконуються щодо всіх клієнтів, які вимагають кредитування вище певної суми. Політика Компанії полягає у наданні фінансових гарантій за необхідності лише на користь інших підприємств Групи компаній Ferrexpo.

 

Управління капіталом

 

Компанія розглядає заборгованість та акціонерний капітал як основні джерела для поповнення капіталу. Цілями Компанії в управлінні капіталом є зберегти здатність Компанії продовжувати свою діяльність на безперервній основі для забезпечення прибутків акціонерам та виплат іншим зацікавленим сторонам, а також забезпечити фінансування своїх операційних вимог, інвестиційних витрат і подальшої стратегії розвитку Компанії.

 

 

Примітка

2023

2022

Кредити та позики, за якими нараховуються відсотки

[822390]  Фінансові інструменти 

 1 675 275

 1 470 115

Торгова та інша кредиторська заборгованість, за виключенням кредиторської заборгованості перед працівниками

[800100] Підкласифікації активів, зобов'язань та власного капіталу 

 8 395

5 680

Орендні зобов'язання

[832610] Оренда 

 42 135

30 605

Фінансова допомога отримана

[822390]  Фінансові інструменти

-

96 840

Грошові кошти та короткострокові депозити

[851100] Звіт про рух грошових коштів 

 (4 755)

(125 117)

Чиста заборгованість

 

 1 721 050

1 478 123

Усього власного капіталу

 

 (1 358 627)

(899 360)

Власний капітал і чиста заборгованість

 

 362 423

578 763

 

Опис валюти подання

Валюта подання звітності відповідає функціональній валюті, якою є національна валюта України – гривня.

тис. грн
Поточний звітний період Порівняльний звітний період
Прибуток (збиток) від курсових різниць
Чистий збиток від курсових різниць (61,342) 288,940
[851100] Примітки - Звіт про рух грошових коштів
Грошові кошти та їх еквіваленти, за умови розбіжності зі звітом про фінансовий стан - узгодження сум
тис. грн
На кінець звітного періоду На початок звітного періоду
Грошові кошти та їх еквіваленти 4,755 125,117
Загальна сума грошових коштів та їх еквівалентів, якщо ця сума відрізняється від суми, відображеної у звіті про фінансовий стан 4,755 125,117
Коментар управлінського персоналу щодо значних залишків грошових коштів та їх еквівалентів, утримуваних суб'єктом господарювання, які є недоступними для використання групою

У попередні періоди банківські послуги для Компанії надавав, в основному, Банк «Фінанси та кредит», який знаходився під контролем Костянтина Жеваго. 17 вересня 2015 року у Банку «Фінанси та кредит» була введена тимчасова адміністрація. 17 грудня 2015 року після безуспішного пошуку інвесторів банківська ліцензія Банку «Фінанси та кредит» була відкликана Національним банком України і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ініціював процес ліквідації банку. Станом на 31 грудня 2023 та 2022 років Компанія визнала у повному обсязі резерв у сумі 52 603 тисячі гривень на покриття збитків від зменшення корисності залишків утримуваних у Банку «Фінанси та кредит».

iso4217:UAH iso4217:UAH xbrli:shares xbrli:pure utr:ha xbrli:shares 36601298 2023-01-01 2023-12-31 36601298 2023-12-31 36601298 2022-12-31 36601298 2022-01-01 2022-12-31 36601298 2022-12-31 36601298 2021-12-31 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:SharePremiumMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:JointControlOrSignificantInfluenceMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:JointVenturesWhereEntityIsVenturerMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:OtherRelatedPartiesMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:RelatedPartiesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LandMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 36601298 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 36601298 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:OtherFinancialAssetAtAmortizationCostMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FinancialAssetsAtAmortisedCostCategoryMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:CurrentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LaterThanThreeMonthsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:IntangibleExplorationAndEvaluationAssetsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ComputerSoftwareMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LicencesAndFranchisesMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember 36601298 2021-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInIntangibleAssetsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:TradeReceivablesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:CurrentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LaterThanOneMonthAndNotLaterThanTwoMonthsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LaterThanTwoMonthsAndNotLaterThanThreeMonthsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LaterThanThreeMonthsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-01-01 2023-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:BuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LandAndBuildingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MachineryMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:MotorVehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:VehiclesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:FixturesAndFittingsMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:ConstructionInProgressMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ua_full_ifrs_core:IncompleteInvestmentsInPPEMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:AccumulatedDepreciationAmortisationAndImpairmentMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:GrossCarryingAmountMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2023-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember ifrs-full:AccumulatedDepreciationAndAmortisationMember 36601298 2022-01-01 2022-12-31 ifrs-full:LicencesMember 36601298 2021-12-31 ifrs-full:LicencesMember